Financieel28 jan '22 10:55

Apple boekt recordomzet in eerste kwartaal

Auteur: BNR Webredactie

Techbedrijf Apple heeft in het laatste kwartaal een recordomzet behaald van 124 miljard dollar en een winst van 35 miljard dollar. De hoge cijfers lijken te danken aan de feestdagen waarin consumenten meer aankopen doen.

Services

'Apple heeft natuurlijk lang geprofiteerd van de pandemie waardoor mensen meer laptops en tablets kopen', zegt Jos Versteeg, analist bij InsingerGilissen. Maar naast deze extra verkoopcijfers wijst Versteeg ook een andere reden aan dat het zo goed gaat met de techgigant. '30% van de groei kwam uit services. Die hele draai van producten naar services pakt goed uit voor Apple.' Apple biedt verschillende diensten aan om muziek en films te streamen of om mee te betalen.

Luister ook | Microsoft voor het eerst boven 50 miljard dollar omzet

Chiptekorten

Apple had net als veel andere fabrikanten last van het tekort aan chips. Het voordeel van services is volgens Versteeg dat daar minder chips voor nodig zijn. Apple-CEO Tim Cook sprak tijdens de presentatie van de kwartaalcijfers wel de verwachting uit dat de toeleveringsketen verbeterd en dat het bedrijf volgend kwartaal minder last gaat hebben van chiptekorten.

Volgend kwartaal

Over volgend kwartaal verwacht Versteeg dat het weer een record wordt. Wel wordt het volgens de analist lastig om komend kwartaal te vergelijken met het jaar daarvoor. 'Vorig jaar kwamen ze met de iPhone 12. Die was toen vertraagd door de pandemie en toen viel heel veel omzet in het tweede kwartaal.' Over de lange termijn bleef Cook wat voorzichtig aldus Versteeg. 'Dit jaar wordt niet zo'n goed jaar als vorig jaar. De iPhone 13 biedt niet zoveel nieuws ten opzichte van de iPhone 12. Ze moeten met iets nieuws komen.'


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen