Financieel31 jan '22 14:38

UWV schroeft prognose uitkeringen met ruim 2 miljard terug

Auteur: ANP

Het UWV denkt dat de totale uitkeringslasten ruim 2 miljard euro lager zullen uitvallen dan eerder voorzien. De nieuwe, naar beneden bijgestelde prognose komt vooral doordat grote ontslaggolven in de door de coronacrisis getroffen sectoren zijn uitgebleven. Daardoor wordt er veel minder aan WW uitgekeerd dan eerder verwacht.

Groningen - Het kantoor van het UWV. ANP / Hollandse Hoogte / Venema Media
Groningen - Het kantoor van het UWV. ANP / Hollandse Hoogte / Venema Media (ANP / Hollandse Hoogte / Venema )

Het UWV ging er in de Januarinota van uit dat er naar verwachting 21,7 miljard euro uitgegeven moest worden aan uitkering. Daarvan zou een groot deel naar de arbeidsongeschiktheids- en Ziektewet-uitkeringen gaan, waar respectievelijk 14,3 miljard euro en 3,8 miljard euro aan worden uitgegeven.

Luister ook | Pieter Omtzigt: PWC-rapport bevat zorgwekkende signalen

In 2021 zijn de totale uitkeringslasten nagenoeg gelijk gebleven aan 2020, terwijl eerder werd uitgegaan van een stijging van 1 miljard euro over het afgelopen jaar. In 2022 stijgen de totaal geraamde uitkeringslasten met 432 miljoen euro, tegen een eerder verwachte stijging van 1,4 miljard euro. De huidige schattingen zijn ruim 2 miljard euro lager dan in de Juninota werd verondersteld, meldt het UWV.

Lastentoename

Zowel in 2021 als in 2022 nemen bij de arbeidsongeschiktheidswetten (WIA en Wajong) en bij de zwangerschaps- en bevallingsuitkering (Wazo) de lasten toe. De grootste dalingen worden gezien bij de arbeidsongeschiktheidsverzekering (WAO) en WW. De NOW-regeling van de overheid en het krachtige economische herstel spelen volgens bestuurslid Johanna Hirscher van het UWV een belangrijke rol bij de lagere WW-uitkeringslasten.

Lees ook | Uitzendkrachten krijgen veelal geen vergoeding

Vorig jaar werd 616 miljoen euro minder uitgegeven aan WW-uitkeringen dan een jaar eerder, terwijl rekening werd gehouden met een stijging van 400 miljoen euro. De WW-uitkeringslasten zullen volgens het UWV in 2022 verder dalen met 430 miljoen euro. Vergeleken met de eerdere prognose voor 2022 komt de WW daarmee ruim 2,1 miljard euro lager uit.

NOW

Sinds april 2020 voert het UWV de tijdelijke Noodmaatregel Overbrugging Werkgelegenheid (NOW) uit met als doel het zo veel mogelijk voorkomen van werkloosheid als gevolg van de coronacrisis. Gezien de huidige economische situatie en het achteraf vaststellen van de definitieve subsidie is het volgens de uitkeringsinstantie lastig de totale uitgaven voor de NOW te voorspellen. Geschat wordt dat deze uitkomen op 14,0 miljard euro voor 2020, 6,6 miljard euro voor 2021 en 2,3 miljard voor 2022.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen