Financieel1 feb '22 11:30Aangepast op 1 feb '22 11:45

'Coalitie moet miljoen spaarders compenseren, Miljardenstrop voor Rutte VI'

Auteur: BNR Webredactie

Het kabinet gaat er vanuit dat het miljarden moet terugbetalen aan vermogende mensen die te veel belasting hebben betaald. Deze groep kan geld terug vragen na een uitspraak van de Hoge Raad. Dat melden ingewijden aan NRC. Waarschijnlijk moeten meer dan een miljoen mensen gecompenseerd worden. Staatssecretaris voor Fiscaliteit, Marnix van Rij liet vorige week al weten dat de uitspraak grote budgettaire consequenties heeft.

Staatssecretaris voor Fiscaliteit Marnix van Rij
Staatssecretaris voor Fiscaliteit Marnix van Rij (ANP / Laurens van Putten)

Box 3

Het draait allemaal om spaarders en beleggers die binnen Box 3 vallen. Hun vermogen wordt belast op basis van een formule die ervan uit gaat dat iedereen in die groep een deel van zijn geld belegt en dus rendement heeft uit die beleggingen. De groep die dit niet deed, betaalde hierdoor te veel belasting. Rond Kerst vorig jaar rekende de Hoge Raad in een uitspraak af met deze formule.

Begin januari schreef het FD nog dat deze spaarders door een wetswijziging uit 2016 niet gecompenseerd zouden worden.

Luister terug | 'Miljoen spaarders krijgen teveel betaalde belasting niet terug'

Onenigheid coalitie

Volgens de krant zou er binnen de coalitie inmiddels onenigheid zijn ontstaan over waar het bedrag voor die compensatie vandaan moet komen. D66 wil het geld weghalen bij andere vermogende Nederlanders, maar dit zou niet goed vallen bij de VVD en het CDA.

Gevolgen inkomsten overheid

Ondertussen dreigt er een nog groter gat te worden geslagen in de overheidsinkomsten. Voor dit jaar zou de Belastingdienst uit angst voor nieuwe procedures geen aanslagen meer op willen leggen voor Box 3. Zonder de inkomsten uit Box 3 zou het kabinet volgens NRC nog eens 4,8 miljard euro per jaar mislopen.

Gerelateerde artikelen