Financieel1 feb '22 14:41

Pakketbezorger UPS meer winst geboekt dankzij prijsverhogingen

Auteurs: BNR Webredactie en ANP

De Amerikaanse pakketbezorger United Parcel Service (UPS) heeft in het vierde kwartaal meer winst geboekt. Het bedrijf profiteerde onder meer van hogere prijzen voor zijn diensten, waarmee de hogere loonkosten konden worden gecompenseerd. Ook een sterk feestdagenseizoen heeft hierin een rol gespeeld. Door de omikronvariant bleven meer Amerikanen in december thuis en bestelden ze meer online.

UPS zag de omzet afgelopen kwartaal met 12 procent stijgen tot 27,8 miljard dollar (bijna 25 miljard euro). Dat was meer dan analisten hadden verwacht. Per aandeel kwam de winst uit op 3,52 dollar, tegen 2,66 dollar in dezelfde periode een jaar geleden. Over het afgelopen kwartaal keert de pakketbezorger ook meer dividend uit.

CEO Carol Tomé
CEO Carol Tomé (ANP / AFP / Jim Watson)

Topvrouw

In juni 2020 nam Carol Tomé het stokje over van David P. Abney, ze werd de eerste vrouwelijke topvrouw van UPS. Sinds Tomé aan het roer staat heeft het bedrijf meer prioriteit gegeven aan het verhogen van de winstmarge in plaats van de groei van het volume. UPS verhoogde daarbij de prijzen en richtte zich meer op kleine klanten, die doorgaans niet in een positie zijn om te onderhandelen over kortingen.

Wel kreeg de pakketbezorger het afgelopen kwartaal te maken met hogere kosten om seizoensarbeiders in dienst te nemen tijdens de drukke feestdagenperiode en om werknemers te beschermen tegen het coronavirus.

Salaris

De pakketbezorger heeft echter weinig last gehad van de krapte op de Amerikaanse arbeidsmarkt. De bezorgers en magazijnmedewerkers verdienen namelijk het meest in de Amerikaanse bezorgingssector. Het in Atlanta gevestigde bedrijf wist daardoor 97 procent van zijn leveringen op tijd te bezorgen tijdens het feestdagenseizoen, terwijl concurrent FedEx met 88 procent een stuk slechter scoorde.

Luister ook | Goede cijfers PostNL


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen