Financieel2 feb '22 10:14

Linkse oppositie wil hogere vermogensbelasting vanwege miljardenstrop door spaartaks

Auteur: BNR Webredactie

GroenLinks, de PvdA en de SP willen vermogenden zwaarder gaan belasten om zo de miljardenstrop op te vangen die is ontstaan door het probleem met de spaartaks. De drie partijen komen daarvoor met een initiatiefwet. De partijen komen met de wet nu blijkt dat door een uitspraak van de Hoge Raad de overheid spaarders mogelijk miljarden moet gaan terug betalen.

Marnix van Rij, staatssecretaris Fiscaliteit in de Tweede kamer
Marnix van Rij, staatssecretaris Fiscaliteit in de Tweede kamer (Phil Nijhuis)

Hoge Raad

Het probleem draait allemaal om spaarders en beleggers die binnen box 3 vallen van het belastingstelsel. Hun vermogen wordt belast op basis van een formule die ervan uit gaat dat iedereen in die groep een deel van zijn geld belegt en dus rendement heeft uit die beleggingen. Om die reden werd een fictief rendement van vier procent berekend, terwijl een groot deel van de groep dat percentage niet haalde. Rond Kerst vorig jaar rekende de Hoge Raad in een uitspraak af met deze formule.

Bekijk ook | 'Coalitie moet miljoen spaarders compenseren, miljardenstrop voor Rutte VI'

Initiatiefwet

Met de initiatiefwet wordt volgens GroenLinks Kamerlid Senna Maatoug een progressieve vermogensbelasting voorgesteld. Daarbij gaan vermogens vanaf 100.000 euro (of 200.000 euro voor tweeverdieners) belasting betalen. Van 1 procent tot 500.000 euro oplopend tot 5 procent voor vermogens boven 5 miljoen euro. Daarmee worden gewone spaarders ontzien, terwijl mensen met een fors vermogen juist meer moeten gaan bijdragen.

Box 2

Maatoug hoopt ook dat de staatssecretaris ruimte krijgt om een verandering door te voeren in box 2 van het belastingstelsel, die ook wel de pretbox wordt genoemd. 'Als ik kijk naar de laatste twintig jaar, dan zien we dat de lasten op arbeid zijn gestegen en de lasten op kapitaal zijn gedaald. In box 2 zit ontzettend veel vermogen in spaar BV's, daar zijn allemaal toegestane constructies voor en daar zouden we wat strenger op mogen zijn zodat kapitaal op zijn minst evenveel gaat betalen als arbeid.'

De kosten van de uitspraak van de Hoge Raad zullen volgens schattingen in de miljarden lopen. Staatssecretaris voor Fiscaliteit, Marnix van Rij geeft aan dat het precies bedrag nog niet bekend is.

De staatssecretaris laat ook aan politiek verslaggever Sophie van Leeuwen weten dat er nog geen precieze oplossing is, maar dat die oplossing in de lastensfeer moet worden gezocht omdat het probleem daar ook is ontstaan.

Het kabinet verwacht pas rond de Voorjaarsnota een besluit te nemen over het aantal spaarders en beleggers dat compensatie krijgt en hoeveel dit gaat kosten. Vandaag wordt erover gedebatteerd in de Tweede Kamer.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen