Financieel8 feb '22 12:00

ECB blijft geloven in zelfstandig herstel inflatie

Auteur: BNR Webredactie

De ECB is nog steeds vrij zeker dat de inflatie tegen het einde van het jaar vanzelf gaat zakken. Volgend jaar moet de inflatie dan rond de 2 procent uitkomen. Dat zei de president van de ECB Christine Lagarde in het Europees Parlement. Daarmee reageert Lagarde op de toenemende druk om nu in te grijpen tegen de hoge inflatie.

Tijdelijke stijging inflatie

De ECB stelt dat de hoge inflatie komt door tijdelijke factoren. Volgens BNR's huiseconoom Han de Jong hebben ze wel onderschat hoe sterk die tijdelijke effecten konden zijn, maar is er nu een risico dat de situatie wordt overschat.

Luister terug | DNB-president Knot: Nog niet van hoge inflatie af, eind 2022 renteverhoging ECB

'Het risico dat je dan loopt is dat de inflatie wel geleidelijk naar beneden komt, maar dat je inmiddels al wel maatregelen neemt die de economie afkoelt en teveel schade aanricht aan de conjunctuur. We weten uit het verleden dat sommige recessies zijn veroorzaakt doordat centrale bankiers de rente zodanig omhoog brachten dat de economie verder geen kant uit kon behalve in een recessie.'

Federal Reserve

Begin deze maand werd duidelijk dat de Amerikaanse Fed wel wil ingrijpen tegen de hoge inflatie. In maart al zou de eerste renteverhoging kunnen komen. Die verhoging zal mogelijk zelfs een half procent punt zijn. In de meeste gevallen gaat de renteverhoging per kwart procent punt.

Luister terug | Oost-Europese landen zijn wachten op ECB zat en pakken hoge inflatie aan

Gerelateerde artikelen