Financieel11 feb '22 13:55

Hoge Raad: aanbieder woekerpolis had mogelijk informatieplicht

Auteur: BNR Webredactie

Aanbieders van woekerpolissen hadden mogelijk de plicht om te waarschuwen voor de risico's van hun producten. Dat volgt uit het antwoord van de Hoge Raad op vragen van het gerechtshof Den Haag. Of de verzekeraars dat wel of niet hadden moeten doen, moet nog in afzonderlijke rechtszaken worden bepaald. De uitspraak van de Hoge Raad wordt door claimclubs van houders van de woekerpolissen gevierd als een overwinning.

De woekerpolisaffaire houdt de gemoederen in de financiële wereld al jaren bezig. In 2006 kwam aan het licht dat bij veel beleggingsverzekeringen vanaf de jaren '90 veel te hoge kosten in rekening zijn gebracht. Claimorganisaties proberen gedupeerden sindsdien te mobiliseren om schadevergoedingen los te krijgen bij de verzekeraars. Er lopen verschillende zaken tegen verzekeraars als Nationale-Nederlanden en ASR, die zijn aangespannen door belangenorganisaties Woekerpolis.nl en Wakkerpolis. Die lagen allemaal stil in afwachting van deze uitspraak van de Hoge Raad.

Bedragen

Het gaat om miljarden euro's. Woekerpolis.nl, een van de clubs die compensatie probeert te regelen, schat dat het totaalbedrag aan schade tussen de 70 miljard en 80 miljard euro ligt. 'Tussen 1980 en 2010 zijn zo'n 7,2 miljoen beleggingsverzekeringen verkocht aan 4 miljoen huishoudens', zegt voorzitter Ab Flipse. Zijn belangenorganisatie vertegenwoordigt naar eigen zeggen honderdduizenden gedupeerden in zaken tegen Nationale-Nederlanden, ASR, Aegon, Reaal en Achmea. 'Er is bijna geen huishouden in Nederland dat niet zo'n polis heeft gehad', zegt Flipse. Hij schat dat de helft van hen niet eens weet dat ze zo'n product hebben of hadden.

Woekerpolis.nl legde in 2013 een claim neer bij Nationale-Nederlanden. De rechtbank Rotterdam wees in 2017 de vorderingen van de club af. Daarop is bij het hof in Den Haag een hoger beroep ingesteld, dat vragen had gesteld aan de Hoge Raad. Dat is de hoogste rechter in Nederland.

Centrale vraag

Wakkerpolis heeft procedures lopen tegen Nationale-Nederlanden en ASR. 'Ik verwacht dat de zittingen er nu heel anders uit gaan zien', zegt advocaat Michiel van Eersel van de organisatie. Volgens hem is nu duidelijk dat aanbieders hun klanten beter hadden moeten informeren over de contracten die ze afsloten en de kosten die in rekening zouden worden gebracht voor de producten.

Het is ook één van de vragen die in alle procedures centraal staat: hebben verzekeraars bij het afsluiten van de beleggingsverzekeringen voldoende informatie aan de verzekeringnemers verstrekt? Gedupeerden vinden dat dit niet het geval is, maar de verzekeraars vinden dat ze zich aan de regels hebben gehouden.

Gerelateerde artikelen