Financieel17 feb '22 16:27

Vastelastenbond: grotere kans foute WOZ-berekening

Auteur: BNR Webredactie

De Vastelastenbond waarschuwt consumenten voor de invoering van een nieuwe meetmethode voor de berekening van de WOZ-waarde. Volgens het consumentencollectief kan het leiden tot een toename van het aantal foute vaststellingen. De methode is al eerder in gemeenten ingevoerd, 'daar heeft het tot extra bezwaren geleid,' zegt directeur Dirk Jan Wolfert.

Gemeentes moeten vanaf dit jaar al hun schattingen vaststellen op basis van de woningoppervlakte en een vergelijking met andere woningen in de gemeente die recent zijn verkocht. Hiervoor kon de waarde van een woning ook vastgesteld worden op basis van de inhoud van een woning. Volgens de Waarderingskamer, toezichthouder op de vastgestelde waarden door gemeenten, is deze nieuwe methode nauwkeuriger.

Lees ook | Nederland 'claimparadijs' geworden voor buitenlandse investeerders

Wolfert erkent dat het uiteindelijk nauwkeuriger is, maar stelt ook dat een verandering in methode vaak vragen oproept en voor problemen zorgt. WOZ-waardes zouden door de nieuwe meetmethode soms veel hoger uit kunnen vallen, tot zo'n 20 procent zelfs volgens Wolfert. Daarom verwacht de Vastelastenbond dat het aantal bezwaren in de nabije toekomst zal stijgen.

(Jordi Huisman/Hollandse Hoogte)

Waarderingskamer vreest niet

De wijziging van methode werd vanaf dit jaar voor ongeveer 250 van de 352 gemeenten verplicht. De rest van de gemeenten gebruikt het nieuwe systeem al. De Waarderingskamer zag bij de gemeenten die al overgeschakeld waren, maar weinig vragen en bezwaren. Op de website van de toezichthouder staat dat de schakeling juist soepel is verlopen.

Luister terug | Hoogleraar woningmarkt: 'We bouwen niet de juiste woningen'

Gemeenten stellen ieder jaar de WOZ-waarde van de huizen vast. Die waarde wordt gebruikt om verschillende belastingen te bepalen. Door de steile stijging van de huizenprijzen loopt ook de WOZ-waarde flink op. Gemiddeld steeg die afgelopen jaar met 9 procent ten opzichte van 1 januari 2021.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen