Financieel21 feb '22 13:00Aangepast op 21 feb '22 15:16

Arcadis en HydroLogic komen met slimme weersoftware voor extremen

Auteur: BNR Webredactie

Ingenieurs- en adviesbureau Arcadis heeft samen met HydroLogic het softwarebedrijf Water Platform Company (WPC) opgericht. Met de software van dat bedrijf kan Arcadis voortaan beter extreem weer voorspellen en gebieden beschermen tegen overstromingen of juist extreme droogte.

Het is nu een goed moment voor de overname, zegt Harm Albert Zanting, directeur divisie Water en Milieu bij Arcadis. 'Dat klimaat, water en weer ook in onze markt een belangrijke rol spelen is duidelijk. Daarnaast heeft het Nederlandse bedrijf HydroLogic een geweldig instrument ontwikkeld, HydroNET, dat in Nederland door bijna alle waterschappen wordt gebruikt. We zijn met het bedrijf in gesprek gegaan, om dit platform ook in het buitenland onder de aandacht te brengen. We zijn nu gezamenlijk eigenaar van HydroNET geworden.' Arcadis is de meerderheidsaandeelhouder, en tezamen met HydroLogic zal WPC worden ingezet om HydroNET uit te baten.

Zanting benadrukt het zeer belangrijk te vinden dat de ontwikkelaars van het platform sterk betrokken blijven. 'Zij blijven de positie op de Nederlandse markt behouden. Arcadis heeft daarnaast de armslag en capaciteit om het, om te beginnen naar de Verenigde Staten en het Verenigd Koninkrijk, naar onze klanten te brengen, die daar waarschijnlijk ook op zitten te wachten.'

Luister ook | Arcadis boekt meer omzet en heeft recordbedrag aan werk

Meerwaarde

HydroNET biedt echt een meerwaarde, vindt Zanting. 'Het platform brengt bijvoorbeeld gegevens over het weer, het water in rivieren of neerslag bij elkaar. Zowel openbare gegevens die vanuit de satelliet komen als gegevens die waterbeheerders zelf hebben. Die gegevens kun je goed combineren met de modellen die je hebt, waarmee je dus analyses kunt maken over wat er bijvoorbeeld overmorgen of op de lange termijn gaat gebeuren. Op basis van die gegevens en analyses kunnen we voorspellingen doen, en waterautoriteiten zoals onze waterschappen of vergelijkbare instanties in het buitenland helpen om beslissingen te nemen', zegt Zanting.

Lees ook | Storm: 3,5 miljoen euro aan schademeldingen

Heftige stormen

Ook voor het voorspellen van heftige stormen als Dudley, Eunice en Franklin van afgelopen week kan het platform gebruikt worden. 'Ik denk dat waterschappen en delen van Rijkswaterstaat het platform al gebruiken. Op basis daarvan kunnen ze hun beheer aanpassen, bijvoorbeeld het op tijd wegpompen van water. Ik veronderstel en ik weet bijna zeker dat het de afgelopen week in Nederland goed heeft gefunctioneerd. En dat wil ik ook graag naar onze buitenlandse klanten brengen', aldus Zanting.

Gerelateerde artikelen