Financieel24 feb '22 19:12

Benzineprijs stijgt naar record door Oekraïne-crisis

Auteur: BNR Webredactie

Door het conflict tussen Rusland en Oekraïne is de adviesprijs voor benzine tot een recordhoogte gestegen. Voor het eerst komt de prijs van een liter boven de 2,20 euro, meldt consumentencollectief UnitedConsumers dat dagelijks de adviesprijzen van vijf grote oliemaatschappijen in de gaten houdt.

Volg hier ons liveblog voor alle laatste ontwikkelingen rondom Oekraïne.

Vanwege de invasie in Oekraïne zijn de olieprijzen wereldwijd flink opgelopen en de oliesector rekent dat door in de tarieven voor automobilisten. Voor een liter Euro95 (E10) gaat de gemiddelde adviesprijs in een keer met 1,4 cent omhoog, werd donderdagavond bekend. Met ingang van vrijdag gaat het dan om 2,213 euro. Voor diesel bedraagt de adviesprijs dan 1,890 euro en voor lpg 1,158 euro.

Onder de 2 euro

De adviesprijs hoeft overigens vrijwel alleen maar langs de snelweg te worden betaald. Langs kleinere wegen geven tankstations de nodige kortingen. Bij diverse goedkope pompen is het daardoor nog mogelijk om Euro95 voor minder dan 2 euro per liter te tanken.

Luister ook | EU wil Rusland financieel en economisch zwaar treffen

Tanken wordt al langer steeds duurder. Dat komt onder meer door de grote vraag naar brandstof die wordt veroorzaakt door het economisch herstel uit de coronacrisis. Daarbij speelt mee dat de grote olieproducerende landen van oliekartel OPEC en bondgenoot Rusland er al een tijd voor blijven passen om de oliekraan flink extra open te zetten.

Brentolie

Op de wereldwijde oliemarkt moet er inmiddels meer dan 103 dollar betaald worden voor een vat Brentolie, waarmee die prijs voor het eerst sinds 2014 weer boven de 100 dollar is uitgekomen. Het gaat om de maatstaf voor olie uit bijvoorbeeld de Noordzee en het Midden-Oosten. Amerikaanse olie wordt momenteel voor zo'n 97 dollar per vat verhandeld. Ook de prijzen van onder meer tarwe en granen, aluminium en goud zitten in de lift door alle onrust.

Gerelateerde artikelen