Financieel24 feb '22 20:57

'Sancties gaan niet voor ommezwaai zorgen'

Auteur: BNR Webredactie

Het Westen heeft aangekondigd met een stevig pakket aan economische sancties tegen Rusland te komen. Rusland heeft de laatste jaren echter flinke geldreserves aangelegd, namelijk 600 miljard euro, en dat haalt behoorlijk wat druk van de ketel. 'Zelfs in een hele diepe crisis is het mogelijk om met dit bedrag wel twee jaar vooruit te kunnen', denkt hoofdredacteur Jasper Lukkezen van economenvakblad ESB.

Luister ook | Omtzigt: 'Jarenlang te laks geweest tegenover Poetin'

Voorbereid

Volgens Lukkezen zijn de sancties geen verrassing voor de Russen. 'Na het annexeren van de Krim heeft Rusland met behoorlijke sancties te maken gehad. Dat heeft ook voor een flinke recessie gezorgd in Rusland. Nu heeft Rusland geldvoorraden aangelegd om eventuele binnenlandse onrust om te kopen. Ook heeft Rusland een aantal belangrijke contracten afgesloten, waardoor ze niet in dollars maar in roebels betaald worden, daardoor zullen de sancties minder impact hebben.' De sancties zullen Rusland raken, maar het land is goed voorbereid, benadrukt Lukkezen.

(Aleksey Nikolskyi / Sputnik)

Luister ook | Benzineprijs stijgt naar record door Oekraïne-crisis

Geldreserves

'Niemand weet precies hoe lang Rusland met de geldreserves vooruit kan. Dat ligt ook aan de grootte van de sanctiepakketten, of daaromheen gewerkt kan worden en wie er allemaal mee doen aan de sancties.' Volgens Lukkezen heeft Rusland op dit moment een overschot op de betalingsbalans. 'Ze exporteren meer dan dat ze importeren. Maar dat gaat ongetwijfeld omslaan.' De hoofdredacteur denkt dat Rusland met het bedrag van 600 miljard euro nog wel jaren vooruit kan. '

Je voert de sancties in met de hoop dat het regime van mening verandert. Op de korte- en middellange termijn gaat dat hier niet gebeuren.' Ook op de lange termijn hebben sancties geen zin, denkt de hoofdredacteur. 'Als je voor een langere periode mensen in en rondom de regering het leven zuur maakt, dan gaan die mensen klagen of het allemaal niet een tandje minder kan. Maar Poetin kan politieke steun creëren door omkoping met het geld dat Rusland nog heeft. Daarom denk ik niet dat sancties voor een ommezwaai gaan zorgen', zegt Lukkezen.

Luister ook | 'De vraag is: hoe ver rukken de Russen op?'


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen