Financieel28 feb '22 15:01

Kans op wanbetalingen door Rusland steeds groter

Auteur: ANP

De kans op Russische wanbetalingen op staatsleningen wordt erg groot door de opgelegde economische sancties van het Westen. Hierdoor stegen de kosten voor het verzekeren van Russische staatsobligaties tot een ongekend niveau.

President Poetin.
President Poetin. (Kommersant)

Voor een zogeheten Credit Default Swap (CDS), een verzekering tegen wanbetaling, om 10 miljoen dollar aan Russische staatsobligaties voor vijf jaar te verzekeren moest maandag 4 miljoen dollar vooraf en 100.000 dollar per jaar worden betaald. De kans is volgens ICE data groter dat Rusland het voorschot niet, dan wel betaald. Het berekende percentage op de kans van wanbetaling is namelijk 56 procent.

Het is voor het eerst dat de verzekering voor Russische staatsobligaties niet meer in basispunten, ook wel éénhonderdste van een procent wordt uitgedrukt. Dit komt omdat de verkopers van de verzekering een vooruitbetaling eisen. Deze vooruitbetalingen duiden op de angst voor wanbetalingen vanuit Rusland. De prijzen voor eenjarige verzekeringscontracten schoten ook omhoog. Na berekeningen blijkt daaruit dat de kans op wanbetaling rond de 40 procent ligt.

De economische sancties moeten een grote impact op de Russische economie te maken volgens de westerse landen. Zo besloten zij om de Russische Centrale Bank tot internationale reserves te blokkeren. Daarnaast kunnen meerdere Russische banken geen gebruik meer maken van het internationale betalingssysteem SWIFT. Deze sancties hebben als doel om te zorgen dat Rusland minder geld heeft om de oorlog in Oekraïne te kunnen betalen.

Gerelateerde artikelen