Financieel1 mrt '22 07:50

'Europese vliegtickets naar Azië duurder door sluiten Russisch luchtruim'

Auteur: Bart van Rijswijk

Vliegtickets naar Noordoost Azië worden waarschijnlijk duurder bij Europese maatschappijen omdat ze niet meer over Rusland mogen vliegen. Daardoor moeten zij naar de zuidelijke, langere route uitwijken. Dat kost meer geld, verwachten experts die BNR sprak. Hun Aziatische concurrenten hebben daar geen last van.

(Unsplash)

Dat leidt tot meer brandstofgebruik, langere crewtijden en hogere onderhoudskosten, weet Floris de Haan, senior onderzoeker luchtvaarteconomie bij de Erasmus UPT. Als reactie op het sluiten van het Europese luchtruim sluit ook Rusland dat van hem voor Europese luchtvaartmaatschappijen.

De Haan verwacht dat als de huidige situatie lang gaat duren, de vliegmaatschappijen de extra kosten zullen doorrekenen in hun prijzen. 'Tickets voor de komende weken zijn al geboekt, dus het verschil tussen de opbrengsten en hogere kosten zal door de luchtvaartmaatschappijen moeten worden gedragen.'

In het voordeel

Luchtvaarteconoom Rogier Lieshout van Beelining deelt De Haans bevindingen. Volgens hem wordt de prijs niet meteen verhoogd. Maar, voorspelt Lieshout, 'als Aziatische vliegmaatschappijen niet meedoen met de boycot van het Russische luchtruim of zelf niet worden uitgesloten, dan wordt het goedkoper om met hen te vliegen dan met de Europese maatschappijen.' Aziatische vervoerders vliegen immers ook van en naar Schiphol.

De Haan voorziet een mogelijk 'competitief voordeel'. Dat houdt in dat maatschappijen die niet meedoen mét of worden geweerd dóór het sluiten van het Russische luchtruim goedkoper kunnen vliegen. Zij kunnen namelijk gebruikmaken van de kortere en dus goedkopere Siberische vliegroute.

Vrijwillig meedoen

Luchtvaarteconoom Eric Pels denkt dat maatschappijen die nauwe banden onderhouden met het Westen ook het Russische luchtruim gaan mijden, waaronder Zuid-Korea. 'Consumenten voelen zich niet prettig bij de gedachte dat zij over Russisch grondgebied vliegen.' Bij Chinese maatschappijen is dat echter onwaarschijnlijker, zegt Pels.

Liveblog | Volg het laatste nieuws over het conflict in Oost-Europa


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen