Financieel2 mrt '22 14:51

ING blokkeert zaken met Russische bedrijven

Auteur: BNR Webredactie

De Nederlandse bank ING gaat geen nieuwe zaken meer aan met Russische bedrijven, zo meldt het bedrijf woensdagmiddag. Oorzaak daarvoor is de inmiddels zeven dagen durende Russische inval in Oekraïne. 'We veroordelen de invasie in Oekraïne sterk en de vreselijke en hartbrekende impact die het heeft op de levens van mensen', zegt CEO Steven van Rijswijk van ING.

Het hoofdkantoor van ING aan de Bijlmerdreef in Amsterdam.
Het hoofdkantoor van ING aan de Bijlmerdreef in Amsterdam. (ANP foto // Sem van der Wal)

De maatregel houdt in dat de bank geen nieuwe leningen meer verstrekt, behalve aan internationale bedrijven in Rusland. 'Ook veroordelen we de invloed die dit heeft op de internationale stabiliteit en veiligheid.' Naast de maatregel om geen zaken meer te doen met Russische bedrijven, heeft de bank besloten om geen commissies in rekening te brengen voor het overmaken van geld naar Oekraïne. Daarnaast maakt het bedrijf drie miljoen euro over naar Unicef om kinderen en families te helpen in de getroffen gebieden.

Internationale sancties

Tot slot laat het bedrijf weten zich te houden aan internationale sancties en over processen te beschikken 'om binnen ons netwerk tijdig op sancties te reageren. We blijven in nauw contact met de relevante autoriteiten en leven sancties en politieke beslissingen volledig na', aldus ING.

Luister ook | 'Nog nooit sancties zo effectief gezien'

Toch hebben nog niet álle grote Nederlandse bedrijven aangekondigd zich terug te trekken uit Rusland, vanwege de oorlog in Oekraïne. Onder andere Phillips en Heineken zeiden dinsdag de situatie in de gaten te houden, en nog te kijken naar wat sancties tegen Rusland precies voor gevolgen hebben. Unilever liet eerder weten bezorgd te zijn over de ontwikkelingen en zegt zich te richten op de veiligheid van werknemers, maar het bedrijf wil niet zeggen of de situatie in Oekraïne gevolgen kan hebben voor de werkzaamheden in Rusland. Dat geldt ook voor maritiem dienstverlener Van Oord. 'Het is een onderwerp dat actueel is binnen het bedrijf', dat is alles wat een woordvoerster kwijt wil.

Luister ook | Grote Nederlandse bedrijven trekken zich nog niet terug uit Rusland

Bedreiging Europese veiligheid

Andere grote buitenlandse bedrijven, zoals Shell en BP, hebben wél gezegd zich grotendeels terug te trekken uit Rusland, al is dat niet zonder zorgen. Shell wil onder meer volledig stoppen met de samenwerking met Gazprom. Ook stoot het zijn belang van meer dan een kwart in het LNG-project Sachalin 2 af. Shell bezit daarnaast ruim 400 tankstations in Rusland, maar die blijven in bezit van het bedrijf. 'We zijn geschokt door het verlies van levens in Oekraïne door een zinloze daad van militaire agressie die de Europese veiligheid bedreigt', stelt Shell-topman Ben van Beurden. 'Ons besluit om te vertrekken is er een dat we met overtuiging nemen. We kunnen - en zullen - niet toekijken.'


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen