Financieel2 mrt '22 20:47

Grootste pensioenfonds ABP verkoopt Russische beleggingen

Auteur: BNR Webredactie

De grootste Nederlandse pensioenfonds, ABP, verkoopt al haar beleggingen die ze hebben in Russische bedrijven. 'Het bestuur heeft het besluit genomen om beleggingen in Russische bedrijven van de hand te doen en geen nieuwe beleggingen meer aan te kopen', meldt het fonds dat aangeeft dat de beleggingen ongeveer 520 miljoen euro waard zijn. Dat zou minder dan 0.1 procent van het totale belegd vermogen zijn, volgens het fonds.

Image
(ANP)

ABP geeft aan dat het verkopen nog wel enige tijd gaat duren, 'omdat de marktomstandigheden op het moment ingewikkeld zijn'. Dat komt onder andere door een verkoopverbod voor buitenlandse investeerders in Rusland. 'De verkopen zullen, zodra deze verantwoord mogelijk zijn, door onze vermogensbeheerder APG worden uitgevoerd', aldus het fonds

Pensioenfondsen bezitten 5 miljard aan Russische beleggingen

Nederlandse pensioenfondsen hebben in totaal voor zo'n 5 miljard euro aan Russische aandelen en obligaties in bezit. Dat lijkt veel, maar in het grote plaatje valt het financiële risico dat de fondsen lopen door de internationale sancties tegen Rusland daarmee mee, laat De Nederlandsche Bank (DNB) weten.

Volg in ons liveblog het laatste nieuws over de oorlog in Oekraïne

Volgens cijfers van de toezichthouder gaat het om ongeveer 0,3 procent van het totale pensioenvermogen. DNB noemt de zogeheten blootstelling daarom 'zeer gering'.

Het merendeel, ongeveer 55 procent, betreft Russische aandelen. Verder gaat het voor 40 procent om staatsobligaties en voor 5 procent om bedrijfsobligaties.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen