Financieel3 mrt '22 14:22

Energiesector wil weg uit Rusland, maar wie wil de belangen kopen?

Auteur: BNR Webredactie

Verschillende grote westerse energiebedrijven hebben aangekondigd belangen in Russische projecten van de hand te doen. Het vinden van kopers is echter nog niet zo makkelijk, voorzien experts.

Volg in ons liveblog het laatste nieuws over de oorlog in Oekraïne

De meest waarschijnlijke opties zijn vanwege de sancties de belangen terugverkopen aan Russische bedrijven of projecten stopzetten. Zo kondigde Shell aan belangen in verschillende projecten in Siberië van de hand te doen. Het olie- en gasconcern wil ook ruim een kwart van hun belangen in het grote gasproject Sakhalin-II op het Oost-Russische eiland Sachalin afstoten. Onder meer BP, ExxonMobil, Eni en Equinor willen eveneens van belangen in Russische olie- en gasprojecten af.

Opheffingsuitverkoop

Andere westerse bedrijven zullen niet snel geneigd zijn die te kopen. Dat laat een beperkte groep bedrijven over die in de projecten willen investeren, zoals bedrijven en investeerders uit China, India of het Midden-Oosten. Dat zijn landen die goede banden met Rusland onderhouden of zich afzijdig houden.

Luister ook | Nederlandse routers gehackt door Russische spionnen: 'dreiging soms dichterbij dan je denkt'

'Het wordt almaar moeilijker om dit soort bezittingen aan partijen van buiten Rusland te verkopen', stelt Harry Clark, hoofd van de afdeling internationale handel en compliance bij advocatenkantoor Orrick Herrington & Sutcliffe. 'Vanuit het oogpunt van de verkoper wordt het een soort opheffingsuitverkoop.'

Luister ook | 'Sancties doen normale Rus al pijn'

Shell waarschuwde daar al voor. Het bedrijf heeft voor omgerekend 2,7 miljard euro aan Russische bezittingen op de balans staan, maar denkt niet dat bedrag te kunnen ophalen bij de verkoop. Shell maakte dan ook meteen bekend vermoedelijk een verlies te lijden op die transacties.

Gerelateerde artikelen