Financieel10 mrt '22 14:44Aangepast op 10 mrt '22 18:31

Shell krijgt nog meer financiële klappen door vertrek uit Rusland

Auteur: BNR Webredactie

Olie- en gasconcern Shell moet 400 miljoen dollar afschrijven op activiteiten waarmee het brandstoffen levert in Rusland, blijkt uit het jaarverslag van het bedrijf. Die activiteiten zijn de tankstations die Shell in dat land heeft, de brandstoflevering voor vliegtuigen en een onderdeel dat smeermiddelen verkoopt. Omgerekend komt die afschrijving neer op ruim 362 miljoen euro.

Volg in ons liveblog het laatste nieuws over de oorlog in Oekraïne

Shell maakte deze week bekend Rusland helemaal te verlaten vanwege de Russische inval in Oekraïne. Eerder had het concern al besloten zijn deelnemingen in olie- en gaswinningsprojecten en pijpleidingen van de hand te gaan doen. Die belangen hadden eind vorig jaar een boekwaarde van 3 miljard dollar, maar Shell denkt niet dat bedrag te kunnen krijgen bij verkoop op dit moment. Ook daar rekent de onderneming dus op een financiële tegenvaller.

Een Shell-tankstation in Moskou.
Een Shell-tankstation in Moskou. (Anadolu Agency)

Lees ook | Shell doet Russische olie in de ban en vertrekt helemaal uit Rusland

Sowieso wordt het voor Shell moeilijk om de Russische activiteiten te slijten. Rusland heeft namelijk een ban ingesteld voor buitenlandse investeerders om hun investeringen van de hand te doen. Tegelijk moet er een partij gevonden worden die de investeringen wil overnemen. Door de grote uittocht van buitenlandse, voornamelijk westerse bedrijven, wordt dat nog lastiger.

Lees ook | Shell verwacht verlies bij afstoten Russische bedrijven

Gerelateerde artikelen