Financieel17 mrt '22 12:20Aangepast op 17 mrt '22 12:57

'Capaciteitsproblemen belemmeren Nederlandse jacht op geld oligarchen'

Auteur: BNR Webredactie

Te weinig capaciteit bij de Belastingdienst en het Openbaar Ministerie is de mogelijke reden dat Nederland tot nu toe slechts zes miljoen euro aan Russische bezittingen heeft bevroren. Dat zegt SP-Kamerlid Jasper van Dijk in De Nieuwsdag. In bijvoorbeeld België is inmiddels al voor meer dan tien miljard euro aan tegoeden ingenomen. Alle EU-landen hebben gezamenlijk afgesproken Russische bezittingen te gaan bevriezen.

De Amsterdamse Zuidas speelt volgens Van Dijk een belangrijke rol bij het faciliteren van belastingontwijking
De Amsterdamse Zuidas speelt volgens Van Dijk een belangrijke rol bij het faciliteren van belastingontwijking (ANP / Berlinda van Dam)

Volg voor het laatste nieuws over Oekraïne onze liveblog

In een brief laat minister Kaag van Financiën weten dat er op dit moment geïnventariseerd wordt bij verschillende instanties die verantwoordelijk zijn voor de uitvoering van de sancties of er voldoende capaciteit is. Van Dijk: 'Je moet natuurlijk ook gewoon controleurs hebben, inspecteurs, die hier het overzicht over hebben. Sancties instellen is één, maar sancties naleven is vaak veel belangrijker.'

Russisch geld

Uit onderzoek van het FD blijkt dat Russische bedrijven eind 2020 voor negentig miljard euro aan bezittingen in Nederland hadden uitstaan. Follow The Money heeft berekend dat 45 miljard daarvan inmiddels op een zwarte lijst staat en dus ingenomen zou moeten worden.

Door het grote verschil in bevroren tegoeden tussen Nederland en België werd de indruk gewekt alsof er Nederland weinig Russisch geld aanwezig zou zijn, maar Van Dijk wijst juist naar de belangrijke rol die Nederland speelt als haven voor belastingontduiking en de trustkantoren op de Zuidas in Amsterdam.

'Dat is het hele eieren eten waarom zo'n Russische oligarch die soms miljoenen of miljarden heeft, naar dé plek gaat waar hij het beste wordt beschermd. Nederland moet zich doodschamen dat wij zo'n plek geworden zijn.'

Lees ook | Oligarchen hebben vliegtuigen op Aruba geregistreerd

Toeslagenaffaire

Volgens Van Dijk 'zou het verschrikkelijk pijnlijk zijn als we erachter komen dat de Nederlandse overheid de oligarchen ontziet en laat gaan door een tekort aan capaciteit en een gebrek aan politieke wil om ze aan te pakken, terwijl we tegelijkertijd zien dat de toeslagenouders keihard zijn aangepakt door de Belastingdienst.'

De regering heeft nog maar weinig informatie naar buiten gebracht over de precieze redenen van de trage aanpak van Russisch geld. In de Tweede Kamer wordt vandaag over de sancties tegen Rusland gedebatteerd met minister van Buitenlandse Zaken Hoekstra.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen