Financieel21 mrt '22 14:58

Verzekeren klimaatgerelateerde catastrofes onder druk

Auteur: Pim de Visser

De economische impact van natuurrampen in het afgelopen jaar is zó groot dat de verzekering van klimaatgerelateerde catastrofes onder druk staat. Dat blijkt uit een onderzoek van consultancybedrijf en verzekeringsmakelaar Aon.

Dat we steeds meer te maken krijgen met natuurgeweld weten we. Dat niet alles te verzekeren is ook, toch zien ondernemers niet vaak de risico's van klimaatschade in.

Senior risk consultant Sonja Janicijevic van AON adviseert het volgende aan ondernemers: 'Publiekelijk wordt gezegd dat drie stormen geen klimaatverandering maken. We zien juist een trend van steeds meer klimaatschade. Ondernemers moeten toch bij de les blijven, hoewel klimaatrisico's niet heel waarschijnlijk lijken, moet er toch rekening mee worden gehouden. Organisaties zullen zich er goed op voor moeten bereiden.'

Premies schadeverzekeraars

Schadeverzekeraars moeten dus uitkeren als verzekerden te maken hebben met schade, zelfs al bij bijvoorbeeld hagelbuien en stormen. De klimaatschade kan in de toekomst zo groot worden dat verzekeraars de premies flink omhoog zullen moeten gooien. Verzekeraars willen dat voorkomen, daarom beleggen verzekeraars premies van verzekerden. Premies worden vooraf betaald en pas in de loop van het jaar uitbetaald, als er daadwerkelijk schade is. Door te beleggen hopen verzekeraars nog wat verdienen en die premies dus laag te kunnen houden.

Gerelateerde artikelen