Financieel22 mrt '22 07:02Aangepast op 22 mrt '22 09:48

EU onderzoekt Russische olie-boycot: 'moeilijk te vervangen'

Auteur: BNR Webredactie

De Europese Unie gaat onderzoeken of er meer sancties moeten komen voor Rusland - waaronder in de Russische oliesector, vanwege de inval in Oekraïne. In navolging van de VS en de Britten kijkt de EU daarom of er ook een Europese boycot op Russische olie moet worden ingesteld.

Toch lijkt niet ieder land in de EU voorstander te zijn van een ban op de invoer van Russische olie. Mede door de hoge olieprijs, een vat Brent-olie kost zeker 118 dollar, maar ook vanwege de consequenties die zo'n ban kunnen hebben. Rusland dreigt namelijk de gastoevoer stop te zetten, indien de EU hun olie boycot. En geen gastoevoer meer uit Rusland komt de EU slecht uit, want 40 procent van het geïmporteerde gas komt uit Rusland.

Image
(ANP / Novum RegioFoto)

'Ze raken een deel niet kwijt'

Volgens energie-econoom Hans van Cleef van ABN Amro zou de boycot een flinke klap voor Rusland betekenen. 'Rusland exporteert ongeveer 8 miljoen vaten olie, waarvan er 7 miljoen richting Europa gaan. Als we het uitsluiten, kan Rusland een deel misschien nog kwijt aan India aan China, maar dan wel tegen een flinke korting. Een deel raken ze misschien ook niet kwijt.'

Volg in ons liveblog het laatste nieuws over de oorlog in Oekraïne

Alternatieven moeilijk te vinden

Toch lijkt het Van Cleef een lastige klus om de Russische olie te vervangen. 'Het is een bepaald type, dikke olie die je niet zomaar kan vervangen door schalie-olie uit de Verenigde Staten. De raffinaderijen die Russische olie verwerken, zijn daarop afgesteld en kunnen niet zomaar andere olie verwerken.' Volgens de energie-econoom moet er dus gekeken worden naar alternatieven die wel te gebruiken zijn door de Europese raffinaderijen. 'Je moet kijken naar landen die het wel aanbieden. Dat zijn landen zoals Saudi-Arabië, Iran, Venezuela en Colombia. Maar dat zijn ook geen landen die de productie makkelijk kunnen verhogen.' Daarnaast moet je je op het morele vlak 'afvragen' of je ook van deze landen olie wil kopen, vindt Van Cleef.

Eigen productie opvoeren

Als de gaskraan van Rusland naar Europa dan ook nog eens dichtgaat, zal dat een flinke 'deuk' geven in de import- en voorzieningszekerheid, denkt Van Cleef. 'Het is ook niet makkelijk op te vangen. Je hebt natuurlijk alternatieven, zoals lng, elektriciteit van kolencentrales en kerncentrales. Maar je kan ook de eigen productie opvoeren', aldus Van Cleef, verwijzend naar het Groningse gas.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen