Financieel29 mrt '22 10:24

Laadpaalbedrijf Fastned verdubbelt omzet, maar voelt pijn van energieprijzen

Auteur: BNR Webredactie

Ondanks dat laadpaaluitbater Fastned de omzet bijna wist te verdubbelen in 2021, is er weinig reden tot een feestje. Het nettoverlies liep flink op bij het bedrijf, mede door de sterk gestegen elektriciteitsprijzen. En dat probleem lijkt nog lang niet opgelost met de oorlog in Oekraïne.

(ANP / John van der Tol)

In 2021 verdiende Fastned ruim 12,4 miljoen euro aan laadbeurten. Een jaar eerder was dat nog slechts 6,3 miljoen euro. Die omzetstijging dankte het bedrijf onder andere aan de verdere uitbreiding van zijn netwerk van laadstations. In één jaar kwamen er 57 laadstations bij, waarmee het totaal op 188 stations uitkwam. Bestaande stations werden uitgerust met meer laders, waardoor daar ook meer automobilisten tegelijk konden worden geholpen.

Lees ook | Aantal gemeenten dat klaar is voor toekomstige 'laadbehoefte' amper toegenomen

Winstmarges verdampten

Toch ging er uiteindelijk meer geld uit het bedrijf. Door forse investeringen in het personeelsbestand, verdubbelde het nettoverlies bijna. Het ging in een jaar tijd van 12,4 miljoen euro naar 24,5 miljoen euro. Daarbij stonden de marges per laadbeurt onder druk door de vervijfvoudiging van de elektriciteitsprijs tussen het slotkwartaal van 2021 en dat van 2020. Fastned zag zich genoodzaakt de laadtarieven te verhogen en sneller mee te laten bewegen met de elektriciteitsprijzen.

Lees ook | Shell doet duurzame investeringen en pompt miljarden in Britse energiesector

Oorlog Oekraïne

Fastned hoeft er niet op te rekenen dat de elektriciteitsprijzen weer zullen afkoelen. Door de oorlog in Oekraïne blijft de prijs voor aardgas hoog, wat ook elektriciteitsprijzen hoog houdt. Daarnaast houdt Fastned rekening met duurdere materialen voor de bouw van nieuwe laadstations door de oorlog. De oorlog kan het bedrijf ook op een andere manier dwarszitten. Door problemen op de grondstoffenmarkten, zoals die voor nikkel, dreigen autofabrikanten minder elektrische auto's af te leveren. Dat kost Fastned mogelijk weer klandizie, waarschuwt het bedrijf in zijn jaarverslag.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen