Financieel29 mrt '22 13:00Aangepast op 29 mrt '22 13:34

Russische aandelen en roebel in de lift op dag grote afbetaling

Auteur: BNR Webredactie

De roebel en aandelen van grote Russische bedrijven stijgen flink in prijs. Vandaag wist Rusland opnieuw aan een grote buitenlandse betalingsverplichting te voldoen. Ook wint de Russische munt aan kracht nu betalingen voor gasexport in roebel moeten en exporterende bedrijven 80 procent van hun inkomsten in buitenlandse valuta moeten omzetten in roebels.

De aandelenbeurs in Moskou
De aandelenbeurs in Moskou (ANP / Eyevine)

Volg de laatste ontwikkelingen rondom Oekraïne via ons liveblog

De roebel haalde vandaag de hoogste stand ten opzichte van de dollar in een maand: een dollar leverde 88 roebel op. Vlak voor de Russische inval in Oekraïne leverde één dollar 80 roebel op. De Russische munt wint aan kracht na een dieptepunt begin maart. Toen was één dollar ruim 140 roebel waard.

De Russische regering wil 'onvriendelijke landen' dwingen vanaf nu in roebel te betalen voor gas en olie. Hiermee zou de munt verder kunnen worden versterkt. Hoewel die maatregel vooral bedoeld is tegen het Westen, hebben de G7-landen deze week nog gezegd niet in roebel te gaan betalen.

Volgens persbureau Reuters kijkt de markt ook vol spanning naar de nieuwe onderhandelingsronde tussen Rusland en Oekraïne in Istanboel. Daar wordt voor het eerst in twee weken weer gesproken over een oplossing voor de oorlog in Oekraïne.

Aandelenbeurs

Vandaag is de vierde dag dat de aandelenbeurs in Moskou weer open is. Er gelden nog altijd restricties, zo is speculeren op een koersdaling van aandelen nog altijd niet toegestaan. Volgens analisten is het handelsverkeer fors kleiner dan normaal en is de omvang van de beurs enorm gekrompen. Door de grote economische schok van de Westerse sancties is de beurs een maand dicht geweest.

Een aantal grote bedrijven uit Rusland zien de waarde van hun aandelen weer flink stijgen. Het aandeel van vliegmaatschappij Aeroflot kreeg er bij de opening van de beurs bijna 13 procent bij. Belangrijk daarbij is wel te vermelden dat het aandeel nog altijd minder dan de helft waard is dan voor de inval van 24 februari.

Ook andere bedrijven zoals oliegigant Rosneft, internetgigant Yandex en Sberbank zagen de waarde van hun aandeel flink stijgen. Maar ook voor deze bedrijven geldt dat het verlies van de afgelopen maand nog lang niet is goedgemaakt.

Lees ook | Scholz onder druk om direct af te stappen van Russisch gas

Betalingen

Het Russische minister van Financiën heeft bekendgemaakt dat er voor de derde keer sinds de zware westerse sancties succesvol een grote afbetaling is gedaan. Dit keer gaat het om een bedrag van ruim 90 miljoen euro. De komende dagen moet het land meerdere grote betalingen doen. Op 31 maart moet Rusland ruim 400 miljoen euro betalen en op 4 april een bedrag van 1,8 miljard euro.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen