Financieel31 mrt '22 15:58

‘Energiekosten huishoudens eurozone nog verder omhoog’

Auteur: BNR Webredactie

De kosten voor huishoudens in de eurozone voor gas, stroom en brandstof zullen dit jaar met in totaal 230 miljard euro stijgen vanwege de sterk toegenomen prijzen door de oorlog in Oekraïne. Dat zeggen economen tegen persbureau Bloomberg.

Daarmee zijn consumenten nog veel meer geld kwijt aan energie dan eerder gedacht. In februari werd nog berekend dat die kosten dit jaar met 100 miljard euro zouden toenemen.

Door de oorlog in Oekraïne zijn de energieprijzen steeds verder gestegen en dat voelen huishoudens in het eurogebied flink in de portemonnee. Zo gaan de prijzen aan de pomp steeds verder omhoog, net als de kosten voor het verwarmen en verlichten van huizen. Dit alles jaagt de inflatie sterk aan, wat weer de koopkracht onder druk zet. Het consumentenvertrouwen wordt dan ook geraakt door de sterk stijgende inflatie.

Arme huishoudens

Volgens de onderzoekers kunnen de financiële reserves die zijn opgespaard tijdens de coronacrisis de klap nog enigszins verminderen. Maar de ruimte voor bestedingen aan andere zaken zal wel fors worden ondermijnd, wat de economische groei zal raken. Met name armere huishoudens zijn gevoelig voor de hoge energieprijzen omdat zij minder spaargeld en financiële draagkracht hebben.

Europese overheden zijn wel bezig de pijn voor consumenten te verzachten, bijvoorbeeld door verlagingen van de energiebelasting en de accijnzen op brandstoffen. Zo gaat in Nederland op vrijdag een verlaging van de accijns op benzine en diesel in. Daarnaast hebben huishoudens die maandelijks tot 120 procent van het sociaal minimum verdienen recht op 800 euro energietoeslag.

Lees ook | Kabinet trekt miljarden uit voor compensatie energiekosten

'Gemeenten krijgen genoeg geld'

Minister Carola Schouten van Armoedebeleid beloofde woensdag aan de Tweede Kamer dat gemeenten hoe dan ook genoeg geld krijgen om de energietoeslag uit te keren aan mensen die er recht op hebben. De Vereniging van Nederlandse Gemeenten uitte recent zorgen dat er niet genoeg budget is voor het voorstel van het kabinet.

Ook zou het kabinet de groep die recht heeft op de toeslag veel te klein hebben ingeschat, vrezen sommige gemeenten. Het kabinet geeft daarom aan dat de 800 euro leidend is, en niet het maximale budget dat opzij is gezet voor de regeling.

'U heeft de garantie'

De onduidelijkheid die hierover ontstond, zorgde ervoor dat sommige gemeenten een lager bedrag uitkeerden aan mensen met een kleine beurs. ‘De reden dat sommige gemeenten daar terughoudend in waren, is omdat ze niet zeker wisten of ze daar de budgetten voor kregen’, zegt Schouten in het debat. ‘Daarom wil ik juist nu nadrukkelijk zeggen: u heeft de garantie.’

Lees ook | Een kantoor aan huis kan je als ondernemer energiekosten besparen

Gerelateerde artikelen