Financieel2 apr '22 10:51Aangepast op 2 apr '22 13:56

Kabinet roept op thermostaat lager te zetten, doet dat zelf ook

Auteur: BNR Webredactie

Het kabinet roept in onder meer advertenties in de landelijke kranten op om korter te douchen en de thermostaat thuis en op kantoor op maximaal 19 graden te zetten. Zo kan energie worden bespaard. Zelf zet de rijksoverheid de verwarming in haar kantoorpanden 2 graden lager.

Image
(ANP / Hollandse Hoogte / Robin Utrecht ANP/Hollandse/Hoogte Robin Utrecht)

#Zetookdeknopom

Door de oorlog in Oekraïne en sancties tegen Rusland zijn de energieprijzen sterk opgelopen. Het kabinet heeft geld uitgetrokken om de pijn voor met name de armste huishoudens te verzachten, maar zet daarnaast in op maatregelen om het gas- en elektriciteitsverbruik te verminderen.

Subsidies en leningen

Behalve met besparingsadviezen komt de overheid met subsidies en goedkope leningen voor mensen die hun huis beter willen isoleren. Doel van dit Nationaal Isolatieprogramma is om in de jaren tot en met 2030 in totaal 2,5 miljoen slecht geïsoleerde woningen aan te pakken. Daarvoor is 4 miljard euro beschikbaar.

Lees ook | FNV: drie op de tien mensen komen maandelijks geld tekort

'Verstandig om te besparen'

'Energiebesparing heeft de afgelopen jaren niet de aandacht gekregen die ze verdient', zegt klimaat- en energieminister Rob Jetten. 'Daar gaan we nu verandering in brengen. Het is om meerdere redenen verstandig om energie te besparen. Het is goed voor je portemonnee, het klimaat én het helpt ons om minder afhankelijk te worden van gas uit Rusland.'

Milieuorganisaties

Milieuorganisatie Natuur & Milieu is blij met de isolatieplannen en de overheidscampagne, maar pleit ook voor maatregelen voor bedrijven en organisaties. 'Forse energiebesparing is nog nooit zo belangrijk geweest. De klimaatcrisis, de oorlog in Oekraïne en de stijgende energieprijzen. We hebben geen tijd te verliezen.'

Werkgevers

Werkgevers steunen de oproep van het kabinet om energie te besparen. Dat laten ondernemersorganisaties VNO-NCW en MKB-Nederland weten. Het kabinet roept in advertenties in kranten op om onder meer de thermostaat op kantoor op maximaal 19 graden te zetten. Door de oorlog in Oekraïne en de sancties tegen Rusland zijn de energieprijzen sterk opgelopen.

'We dragen dan ook graag ons steentje aan bij met onze leden en dat is belangrijker dan ooit', zegt een woordvoerder namens de werkgeversorganisaties. 'We vragen iedereen te kijken wat voor hen mogelijk is.' Dat kan onder meer door de verwarming lager te zetten of de klimaatbeheersing aan te passen. Daarnaast raden VNO-NCW en MKB-Nederland aan om simpele isolatiemaatregelen te nemen.

Vakbond FNV zegt dat werkgevers zoals de overheid verantwoordelijk zijn voor een veilig en gezond werkklimaat. Dat betekent dat het bijvoorbeeld niet te koud mag zijn op kantoor. 'We staan er niet negatief tegenover, maar het werk moet wel goed uitvoerbaar blijven', zegt een woordvoerster. FNV raadt bedrijven aan om in overleg te gaan met hun medewerkers over bijvoorbeeld het lager zetten van de thermostaat.

Lees ook | Bedrijven in zwaar weer door hoge energieprijzen

Kantoorpanden en woningen

De rijksoverheid bespaart tussen de 5 en 10 procent op het gasverbruik door de thermostaat in tweehonderd kantoorpanden omlaag te zetten. Dat komt op het totale verbruik van deze overheidsgebouwen neer op een vermindering met 300.000 tot 600.000 kubieke meter, zegt minister Volkshuisvesting Hugo de Jonge.

De Jonge erkent dat er grenzen zijn aan het aantal woningen dat op korte termijn beter kan worden geïsoleerd. Nu al zijn er vaak lange wachttijden bij installatiebedrijven. Toch hoopt hij dat het helpt als financiering voor meer mensen toegankelijk wordt. 'Het maakt nogal uit als bedrijf of je huizen een voor een aanpakt, of met hele blokken of zelfs wijken tegelijk.'


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen