Financieel7 apr '22 16:13

Topclubs in de problemen? UEFA voert strengere financiële regels in

Auteur: BNR Webredactie

De Europese voetbalbond UEFA heeft zijn financiële regelgeving aangescherpt. De nieuwe regels zouden ervoor moeten zorgen dat er 'financiële duurzaamheid' bij de clubs ontstaat. De voetbalclubs mogen binnenkort nog maar maximaal zeventig procent van hun verdiensten uitgeven aan salarissen en transfers. De regels zijn goedgekeurd door het uitvoerend comité van de UEFA.

FC Barcelona's keeper Marc-Andre ter Stegen tijdens een training.
FC Barcelona's keeper Marc-Andre ter Stegen tijdens een training. (EPA)

Deze zogenoemde 'teamkostenregel' zou volgens de voetbalbond voor meer controle moeten zorgen. De UEFA krijgt zo beter inzicht in de spelerssalarissen en transferkosten. Clubs die hier meer dan zeventig procent aan uitgeven, kunnen een financiële sanctie aan hun broek krijgen.

Financial fair play

De teamkostenregel wordt in juni ingevoerd, zo hebben de clubs nog even de tijd om zich aan te passen volgens de voetbalbond. Na het invoeren van 'financial fair play' - regels die ervoor moeten zorgen dat clubs niet meer uitgeven dan ze verdienen - is dit de eerste hervorming sinds 2010. Volgens UEFA hebben 'de eerste financiële reglementen hun primaire doel gediend', maar hebben de evolutie van het voetbal en de coronapandemie 'aangetoond dat er noodzaak is voor grootschalige hervormingen en nieuwe regelgeving voor financiële duurzaamheid'.

Lees ook | 'Om de twee jaar een WK organiseren kan voor kleinere landen interessant zijn'


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen