Financieel9 apr '22 10:46Aangepast op 9 apr '22 11:41

S&P: Faillissement Rusland dreigt door gedeeltelijke terugbetaling in Roebels

Auteur: BNR Webredactie

Kredietbeoordelaar Standard & Poor's (S&P Global) meent dat Rusland in gebreke is gebleven bij het terugbetalen van staatsleningen in buitenlandse valuta's, dat meldt Bloomberg. De oorzaak is dat Rusland een deel van een lening in dollars, in roebels terugbetaalde. Als er niet binnen dertig dagen alsnog een betaling in dollars komt, zorgt dat tot een faillissement.

russische roebels, Financiële oorlog met Rusland treft bankwezen hard  Foto ANP/Hollandse Hoogte Rias Immink
russische roebels, Financiële oorlog met Rusland treft bankwezen hard Foto ANP/Hollandse Hoogte Rias Immink (ANP / Rias Immink)

S&P verlaagde ook de beoordeling voor de Russische uitgifte van staatsleningen in buitenlandse valuta's naar de laagste waarde. Dat houdt in dat Rusland volgens de kredietbeoordelaar op dit gebied als failliet kan worden gezien. S&P stelt namelijk dat zelfs als het land zijn schuldenaren in roebels betaalt, het nog maar de vraag is of die schuldenaren die afbetaling weer kunnen omwisselen voor de waarde die ze in dollars hadden moeten krijgen. Ook houdt S&P rekening met meer sancties tegen Rusland.

Lees ook | Nieuw sanctiepakket tegen Rusland: 'Toch wat slap'

Financiële sancties

Sinds de Russische inval in Oekraïne heeft het Westen het land een aantal sancties opgelegd, waarvan een groot deel op financieel vlak. Zo werd de toegang van Rusland tot vreemde valuta's die het land bij buitenlandse centrale banken aanhield afgesloten wat het moeilijker maakte voor het land om schulden aan buitenlandse partijen te voldoen. Afgelopen week zorgde een Amerikaanse sanctie er daarnaast voor dat Rusland ook geen Amerikaanse banken mag gebruiken voor het afbetalen van schulden.

Failliet

Obligatiehandelaren schatten inmiddels de kans op een faillissement van Rusland dit jaar in op 90 procent. De laatste keer dat het land in gebreke bleef was in 1998, maar dat was toen alleen voor binnenlandse schulden. De laatste keer dat dit voor buitenlandse schulden gebeurde, was na de Februarirevolutie van 1917.

Inflatie

De vele sancties laten zich ook voelen voor de bevolking van Rusland. De Russische centrale bank verlaagde deze week al onverwacht de rente van 20 procent naar 17 procent om de economie wat te steunen. Tegelijkertijd schoot de inflatie omhoog naar 16,7 procent op jaarbasis. In februari was dat nog 9,2 procent. Voedsel werd 15,7 procent duurder en groente en fruit zelfs bijna 35 procent.

Lees ook| Roebel opmerkelijk veerkrachtig


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen