Financieel14 apr '22 16:33

Russische en Belarussische rekeninghouders ING woedend vanwege 'discriminerend’ verificatieverzoek

Auteur: Bart van Rijswijk

ING wordt door Russische en Belarussische klanten beticht van discriminatie en russofobie. Rekeninghouders die Russisch en Belarussisch zijn moeten hun verblijfsvergunning of paspoort uploaden, anders krijgen ze geen toegang meer tot hun bankrekening. ING bevestigt aan BNR dat dit gebeurt. De bank zegt de verificatie nodig te hebben om hun klanten vrij te stellen van sancties.

Het hoofdkantoor van de ING-bank in Amsterdam Zuidoost. Credit ANP / Hollandse Hoogte / Harold Versteeg
Het hoofdkantoor van de ING-bank in Amsterdam Zuidoost. Credit ANP / Hollandse Hoogte / Harold Versteeg (Harold Versteeg | Hollandse Hoogte / ANP)

Inmiddels heeft Valeria weer toegang tot haar rekening. Even was ze bang dat ze haar vaste lasten niet zou kunnen betalen, omdat haar rekening zou worden geblokkeerd. Echt gerust is ze echter nog steeds niet: 'Wat als ik een hypotheek wil afsluiten, kom ik daarvoor als Rus überhaupt nog in aanmerking?'

Valeria, die verder anoniem wenst te blijven, woont al jaren in Nederland, is werkzaam voor een Nederlands bedrijf en heeft het voornemen om binnenkort een Nederlands paspoort aan te vragen. De communicatie, het feit dat ze aangesproken wordt op een invasie waar zij niets mee van doen heeft, dat stuit haar met name tegen de borst. 'Dit mag toch niet gebeuren in Nederland?', vraagt ze zich hardop af.

Vermogensgrens

Voor rekeninghouders met een totaalsaldo van meer dan 100.000 euro geldt een strengere regeling, tenzij zij zich verifiëren met een geldige verblijfsvergunning. Bij hen 'zorgt ING ervoor dat ze geen extra bedragen meer kunnen ontvangen', blijkt uit de brief die BNR heeft ingezien, en die naar klanten is verstuurd. Het is dan ook niet meer mogelijk om geld van een spaarrekening naar een betaalrekening over te maken. Wel is het mogelijk om geld uit te geven en naar anderen over te maken.

In een Facebook-groep vindt Valeria lotgenoten. Een gebruiker uit Belarus noemt de brief discriminerend voor haarzelf, haar politieke overtuigingen en nationaliteit. Ook van mensen met een dubbel paspoort wordt geëist dat zij hun verblijfsvergunning of paspoort opnieuw uploaden. Valeria noemt dat vreemd, omdat je bij het afsluiten van een rekening een burgerservicenummer nodig hebt. 'Die krijg je alleen als je in het bezit bent van een geldige verblijfsvergunning.'

Glijdende schaal

Advocaat Evert Hoekstra, gespecialiseerd in bankenrecht bij CKH Advocaten, begrijpt de frustratie. Tegelijkertijd wijst hij op de bankvoorwaarden, die banken veel vrijheid geven in het controleren van hun klantenbestand. 'Daarnaast kan het zo zijn dat iemands verblijfsvergunning wordt ingetrokken. Dat Nederlandse banken zakendoen met personen die daar nu niet meer voor in aanmerking komen, met de huidige sanctiewetgeving.'

Hoekstra snapt de zorgen die Valeria heeft. Sterker, hij acht een rechtszaak niet geheel kansloos. 'Het kan een glijdende schaal zijn. Wat mij betreft zou dat het weren van rekeninghouders zijn, enkel omdat ze Russisch zijn.'

Reactie ING

In een reactie laat ING weten aan BNR dat de bank verplicht is zich te houden aan de sancties die zijn opgelegd aan Rusland en Belarus. De bank realiseert zich dat dit gevolgen kan hebben voor de dagelijkse bankzaken van onze klanten die een Russische of Belarussische nationaliteit hebben, laat een woordvoerder weten.

'Om ervoor te zorgen dat onze klanten toegang houden tot hun dagelijkse bankzaken, vragen we hen om hulp. Door zich opnieuw te verifiëren met een geldige verblijfsvergunning of een andere nationaliteit kunnen wij vaststellen of we onze klanten kunnen vrijstellen van de sancties.' De bank zegt er begrip voor te hebben dat klanten dit als vervelend kunnen ervaren en verwijst naar een speciaal ingerichte webpagina, waar zij met hun vragen terecht kunnen.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen