Het uitkeren van zo'n hoog bedrag ligt gevoelig. Het fonds beheert 277 miljard euro voor mensen uit de zorg- en cultuursector, maar het is ook een van de fondsen die al meer dan tien jaar de pensioenen niet heeft geïndexeerd.

Het geld gaat naar zogenaamde private-equityhuizen die met geld van andere beleggers bedrijven kopen en verkopen. Dit wordt ook wel durfkapitaal genoemd. Deze partijen krijgen bij goede prestaties 20 procent van de winst toebedeeld. Afgelopen jaar hebben deze beleggers een zeer goed jaar gehad.
Lees ook | Grootste pensioenfonds ABP verkoopt Russische beleggingen
Hoofdpijndossier
Het is voor het pensioenfonds 'echt een hoofdpijndossier', zegt FD-journalist Gijs den Brinker. 'Liever doen ze het niet, maar de mooie rendementen, die willen ze ook.' Uit de jaarcijfers blijkt dat het fonds met investeringen in durfkapitaal een rendement van 44 procent behaalt, terwijl gemiddeld over hun hele portefeuille dat 8 procent is. Vrijdag publiceert PFZW zijn jaarverslag over 2021.
Zowel bij ABP, het grootste pensioenfonds van Nederland als bij PFZW is durfkapitaal nu de belangrijkste beleggingscategorie. ABP komt begin mei met het jaarverslag, volgens Den Brinker zullen die 'ongetwijfeld' ook hoge bonussen gaan betalen. Zijn verwachting is dat er zeker Kamervragen zullen worden gesteld over de bonussen.