Financieel19 apr '22 12:10Aangepast op 19 apr '22 13:32

Pensioenfonds PFZW keert recordbonus uit aan beleggers

Auteur: BNR Webredactie

Het pensioenfonds Zorg en Welzijn (PFZW) keert een recordbonus uit aan private beleggers. Dit jaar gaat het om maar liefst 1,26 miljard euro. Dat is vier keer zoveel als het jaar ervoor. Dat blijkt uit nog niet gepubliceerde jaarcijfers in handen van het FD.

Het uitkeren van zo'n hoog bedrag ligt gevoelig. Het fonds beheert 277 miljard euro voor mensen uit de zorg- en cultuursector, maar het is ook een van de fondsen die al meer dan tien jaar de pensioenen niet heeft geïndexeerd.

Image
(ANP / De Vries Media)

Het geld gaat naar zogenaamde private-equityhuizen die met geld van andere beleggers bedrijven kopen en verkopen. Dit wordt ook wel durfkapitaal genoemd. Deze partijen krijgen bij goede prestaties 20 procent van de winst toebedeeld. Afgelopen jaar hebben deze beleggers een zeer goed jaar gehad.

Lees ook | Grootste pensioenfonds ABP verkoopt Russische beleggingen

Hoofdpijndossier

Het is voor het pensioenfonds 'echt een hoofdpijndossier', zegt FD-journalist Gijs den Brinker. 'Liever doen ze het niet, maar de mooie rendementen, die willen ze ook.' Uit de jaarcijfers blijkt dat het fonds met investeringen in durfkapitaal een rendement van 44 procent behaalt, terwijl gemiddeld over hun hele portefeuille dat 8 procent is. Vrijdag publiceert PFZW zijn jaarverslag over 2021.

Zowel bij ABP, het grootste pensioenfonds van Nederland als bij PFZW is durfkapitaal nu de belangrijkste beleggingscategorie. ABP komt begin mei met het jaarverslag, volgens Den Brinker zullen die 'ongetwijfeld' ook hoge bonussen gaan betalen. Zijn verwachting is dat er zeker Kamervragen zullen worden gesteld over de bonussen.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen