Financieel22 apr '22 14:27

8000 complotdenkers eisen 1,5 miljoen van de Belastingdienst

Auteur: BNR Webredactie

De belastingdienst heeft duizenden brieven gekregen van mensen die 1,5 miljoen eisen, omdat ze ervan overtuigd zijn er recht op te hebben. Het gaat om bijna 8000 mensen die hun 'geboortetrust' opeisen. Dat is gebaseerd op een complottheorie, die zegt dat Nederland een bedrijf is en per inwoner een bedrag van 1,5 miljoen euro beheert.

Op verschillende websites zijn standaardbrieven te vinden, soms tegen betaling, waarmee mensen de zogenoemde 'Trustbelastingdienst' zouden kunnen aanschrijven. De briefschrijvers is wijsgemaakt dat de fiscus voor iedere burger een trustfonds van 1,5 miljoen euro beheert.

Gebouw van de Belastingdienst aan de Kingfordweg in Amsterdam Sloterdijk.
Gebouw van de Belastingdienst aan de Kingfordweg in Amsterdam Sloterdijk. (ANP)

Hoe zo'n soort complottheorie ontstaat vertelt Maarten Reijnders schrijver van het boek 'Complotdenkers'. 'Hoe deze specifieke theorie tot stand is gekomen durf ik ook niet helemaal te zeggen, maar het zijn vaak opportunisten die hopen dat er ergens wat te halen valt. Ik ben de theorie wel al eerder tegengekomen. Mensen denken dus dat ze erfgenamen zijn van de staat en daarbij recht hebben op een erfenis van 1,5 miljoen. Ze willen hun eigen autonomie uitroepen'.

Lees ook | Amerika herdenkt bestorming capitool

Er is zelfs al een rechtszaak over het zogenaamde 'trustfonds' geweest. 'Die mensen verkeren dus in de veronderstelling dat de belastingdienst in werkelijkheid een trustfonds is, dat beheerd wordt door Koning Willem-Alexander. De rechter kon daar heel weinig mee, omdat zo'n trustfonds simpelweg niet bestaat', zegt Reijnders.

Oplichter

Er is een PR-adviseur die een website heeft waar hij geboortetrust-formulieren en nep-paspoorten verkoopt of doet aan consulten. 'Het klinkt mij heel erg als oplichting in de oren. Hij verkoopt een soort van illusie aan mensen, die om wat voor reden dan ook onafhankelijk willen worden. Er zijn allemaal klachten, omdat hij natuurlijk zijn beloftes niet na kan komen. Het zou mij niks verbazen als mensen een rechtszaak tegen hem aan gaan spannen', aldus Reijnders.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen