
Deze beslissing is nog geen definitieve oplossing voor het spaartaksprobleem, zo denkt politiek verslaggever Leendert Beekman. 'De afgelopen jaren heeft iedereen in box 3 belasting betaald over een fictief rendement. De Belastingdienst ging ervan uit dat als men in box 3 vermogen had, dat daar ook rendement op werd behaald. Als je aandelen of vastgoed bezit, dan is dat misschien wel het geval, maar op het moment dat je de afgelopen jaren spaargeld had - waar de laatste jaren geen rente over werd geheven - dan ontving je daar geen rendement over. Maar veel gedupeerden moesten over dat niet-bestaande rendement wél belasting betalen.'
Hoge Raad
De gedupeerde spaarders zijn daarom ook naar de Hoge Raad gestapt. 'Ze hebben uiteindelijk gelijk gekregen. Zij worden nu dus gecompenseerd, maar er zijn natuurlijk veel meer spaarders die niet naar de rechter zijn gestapt die de afgelopen jaren belasting hebben betaald over rendement dat er niet was.'
Lees ook | SGP: 'Compenseer spaarders voor de spaartaks'
Wat er met de mogelijke compensatie van de overige honderdduizenden spaarders staat te gebeuren, durft Beekman nog niet te zeggen. 'Op dit moment wacht staatssecretaris van Fiscaliteit Marnix van Rij op een uitspraak van de Hoge Raad.
Afwachten
Nu wacht staatssecretaris Van Rij die uitspraak dus af, om daarna te kijken hoe hij het verder gaat afhandelen. Er is namelijk een kans dat de Hoge Raad de spaarder in het gelijk gaat stellen, en dat betekent dat alle andere spaarders ook in het gelijk worden gesteld mochten zij met dezelfde grief naar de rechter stappen.
Lees ook | Kamer debatteert over compensatie spaartaks
De compensatie voor de gedupeerden zal flink beslag leggen op de staatskas denkt Beekman. 'We hebben het nu over 2,8 miljard aan compensatie, maar het kan verder oplopen tot 12 miljard. Het kabinet heeft dit probleem nu wel voor zich uitgeschoven, want de uitspraak wordt ergens deze zomer verwacht. Op dit moment wordt er een oplossing gezocht om meerdere gaten te dichten in de begroting. Dit begrotingsgat is nu wat kleiner gemaakt dan hij misschien gaat worden, waardoor de onderhandelingen erover makkelijker zijn op dit moment. Maar het is wel een probleem in de toekomst, dat heel erg groot kan worden.