Financieel2 mei '22 08:24Aangepast op 2 mei '22 08:58

Onderzoek: oudedagsreserve financiële valkuil voor zzp'ers

Auteur: BNR Webredactie

Minder dan de helft van de zzp'ers dat gebruikmaakt van de fiscale oudedagsreserve (FOR) reserveert nu het belastinggeld. Dat blijkt uit onderzoek van Multiscope in opdracht van BrightPensioen. Zzp'ers kunnen hierdoor financieel in de knel komen, zegt directeur Sjaak Zonneveld van BrightPensioen.

‘Zo'n 34 procent van de zzp'ers maakt gebruik van de oudedagsreserve, maar het doel van ons onderzoek was om uit te zoeken of dat geld ook daadwerkelijk opzij wordt gezet, want er is geen verplichting om dat te doen. Nu is gebleken dat 28 procent van de zzp'ers dat wel gebruik maakt van de oudedagsreserve, dat geld helemaal niet opzij zet. En nog eens 25 procent zet het maar gedeeltelijk opzij.' Dat de helft van de zzp’ers te weinig of helemaal niets wegzet, kan volgens de directeur ‘behoorlijk pijnlijk worden'.

(Unsplash)

Oudedagsreserve

Het percentage van de winst dat je mag reserveren voor je oude dag is 9,44 procent. ‘Je hoeft het niet daadwerkelijk opzij te zetten, maar het idee is dat je dat geld op een bepaald moment overzet naar een lijfrente zodat het wel vaststaat voor je oude dag. En dan kun je het gebruiken. Maar dat doet een fors deel van de zzp’ers niet', zegt Zonneveld. Hierdoor kunnen zzp'ers volgens Zonneveld in de problemen komen als ze met pensioen gaan of gedwongen worden te stoppen met hun onderneming.

Een pensioenvoorziening is altijd fiscaal aantrekkelijk, maar er is een groot stuk onwetendheid, stelt de directeur. ‘Het zou logisch zijn om het verplicht te maken om het geld daadwerkelijk opzij te zetten.’

Een andere optie is volgens hem flexibeler omgaan met het gebruikmaken van lijfrente als het financieel minder goed gaat met een zzp'er. 'Uiteindelijk is die fiscaliteit een belangrijke reden om iets opzij te gaan zetten. Dus we pleiten er niet voor om het helemaal af te schaffen, want dat zou betekenen dat nog meer zzp'ers in de problemen zouden komen voor hun oude dag.'

Lees terug | Zelf je boekhouding doen als zzp'er: slim of niet?


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen