Financieel4 mei '22 12:22

Arcadis profiteert van Oekraïne-oorlog en PFAS-problemen

Auteur: BNR Webredactie

Waar er door de PFAS-problematiek voor anderen problemen ontstaan, daar profiteert advies- en ingenieursbureau Arcadis er juist van. In het eerste kwartaal van dit jaar is het bedrijf flink gegroeid en had het een ordeportefeuille van 2,3 miljard euro, een record. Het betekent een groei van zeker 7,6 procent.

De groei was mede te danken aan de grotere investeringen in de energietransitie in Nederland en de Verenigde Staten. Ook de problemen met de chemische stof PFAS in België bieden kansen voor Arcadis.

Image
(ANP / Tobias Kleuver Media)

Die problemen zijn ontstaan rond een fabriek van industrieconcern 3M die jarenlang te hoge concentraties PFAS heeft uitgestoten. Arcadis heeft vanuit de VS ervaring met het opruimen van die stof, die nauwelijks afbreekt en bij te hoge concentraties gevaarlijk is voor mens en dier.

Ook de oorlog in Oekraïne en de sancties tegen Rusland hebben bijgedragen aan de positieve resultaten, geeft topman Peter Oosterveer toe. 'De inval van Rusland doet onze klanten heel erg nadenken over energie-onafhankelijkheid. Dat heeft ons wind in de zeilen gegeven.' De oorlog zelf brengt geen negatieve gevolgen voor Arcadis, zegt Oosterveer. 'Wij hadden geen projecten in Oekraïne, Rusland of Belarus. Daar hebben we ook geen mensen.'

Duurzaamheid

Verder was in Australië en in het Verenigd Koninkrijk de vraag naar duurzaam bouwen groot, maar had Arcadis in China last van de lockdowns. In Australië, het Verenigd Koninkrijk en de VS kon Arcadis ook aan de slag rond de aanleg van spoorverbindingen en de infrastructuur voor elektrische auto's.

De totale omzet ging met 9 procent omhoog naar 688 miljoen euro. De bedrijfswinst kwam uit op 84 miljoen euro en dat was een toename van 4 procent.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen