Financieel4 mei '22 18:34Aangepast op 29 jun '22 13:15

Just Eat Takeaway dreigt als een kaartenhuis ineen te storten: 'Jitse Groen heeft niks geleerd van kritiek'

Auteur: Aäron Loupatty

Al tijden is het onrustig binnen Just Eat Takeaway, het moederbedrijf van maaltijdenbezorger Thuisbezorgd. Het bedrijf dat werelddominantie probeerde te bereiken door massaal andere bezorgers over te nemen krijgt in toenemende mate last van kritische aandeelhouders en ook intern lijkt het een rommel te worden. Woensdag kwam er opnieuw een rel bij doordat de operationeel directeur de laan uitgestuurd wordt, vanwege mogelijk grensoverschrijdend gedrag.

Jörg Gerbig, de directeur in kwestie, zou tijdens een evenement van het bedrijf zijn boekje te buiten zijn gegaan, zo luidt de uitleg. Tijdens de aandeelhoudersvergadering zou Gerbig eigenlijk herbenoemd worden, maar die planning is geschrapt van de agenda, waardoor zijn termijn per direct eindigt. Just Eat Takeaway is een onderzoek gestart naar de beschuldigingen aan het adres van Gerbig. Het bedrijf houdt de mogelijkheid open dat de 39-jarige Duitser bij een gunstige uitkomst van dat onderzoek op een later moment opnieuw wordt voorgedragen als operationeel directeur. De rel zorgde op de beurs ook voor rode kleuren voor het aandeel van het bedrijf. Het aandeel sloot ruim 9 procent lager.

(Jack Lucas Smith)

Boze aandeelhouders

Gerbig is niet de enige persoon met een hoge functie die vertrekt bij het bedrijf. Verder vertrekt president-commissaris Adriaan Nühn, die toch niet beschikbaar is voor een nieuwe termijn. Nühns positie lag onder vuur van een groep ontevreden aandeelhouders en zijn herbenoeming was dan ook verre van zeker. Met het vertrek van Nühn neemt TomTom-oprichtster Corinne Vigreux voorlopig de rol van president-commissaris waar.

Lees ook | Aandeelhouder: 'Just Eat Takeaway-topman Jitse Groen moet weg'

Miskleun Grubhub

Het is al een tijdje hommeles binnen Just Eat Takeaway. Grootste boosdoener is de overname van Grubhub, een bezorgplatform in de Verenigde Staten. In 2021 werd de overname afgerond voor ruim 7 miljard dollar. Volgens topman Jitse Groen zouden Grubhub en Just Eat Takeaway een 'winnende combinatie' zijn, maar daar is nog weinig van gebleken. Ook aandeelhouders zien weinig in deze 'winnende combinatie', blijkt uit de waardering op de beurs. Ruim driekwart van de waarde is namelijk verdampt, sinds de deal met Grubhub.

Lees ook | Moederbedrijf Thuisbezorgd.nl onder zware druk van aandeelhouders

Cat Rock Capital, met zeven procent van de aandelen een van de grotere aandeelhouders van Just Eat Takeaway, eiste eerder dan ook dat de bezem door het bestuur moest omdat ze een 'compleet verlies van vertrouwen' hadden in het management van het bedrijf. Wat hen betreft moest in ieder geval de financiële topman, Brent Wissink, het bedrijf verlaten. Op de aandeelhoudersvergadering van woensdag is die wens van Cat Rock Capital in ieder geval niet in vervulling gekomen. Een meerderheid van de aandeelhouders stemde voor een nieuwe termijn voor Wissink.

Financiële teleurstellingen

Dat ze het hoofd eisten van de financiële topman ligt voor de hand. Het bedrijf presenteert de laatste tijd steeds wisselende verwachtingen. Zo werd er over 2021 gezegd dat er een winst zou van 400 miljoen euro. Dat getal werd later afgeschaald naar een klein verlies om vervolgens een gigantisch verlies van 1 miljard euro te worden. Wel steeg de omzet van ongeveer 4 miljard euro naar ruim 5 miljard euro. Ook in 2022 presenteert Just Eat Takeaway steeds wisselende verwachtingen. Eerst werd er een groei van vijftien procent op de bruto transactiewaarde in het vooruitzicht gesteld. slechts een kleine maand later werd die verwachte groei afgeschaald naar slechts vijf procent.

Kees Cools, voormalig hoogleraar corporate finance en governance aan de Tilburg University, vraagt zich af waarom het vizier niet gericht werd op topman Jitse Groen. 'Hij noemde Grubhub 'één van de prachtigste bedrijven op aarde'. Wat mij zeer verbaast is dat niet alle pijlen op hem gericht zijn. Hij gaat over de strategie en hij heeft de overname van Grubhub bepaald en verkocht aan het publiek.'

Podcast | Dit is waarom AEX-flop Just Eat Takeaway weer gaat stijgen

Negatieve hoofdrol voor Jitse Groen

Op de aandeelhoudersvergadering had Jitse Groen een vrij negatieve hoofdrol, zag Nico Inberg, beursanalist bij DeAandeelhouder. 'We kennen Jitse Groen al langer. Hij is een behoorlijk geagiteerd, heetgebakerd, iemand. Als je ook naar interviews van hem kijkt zie je dat hij het zegt wanneer er een vraag komt die niet slim is.' Ook op de aandeelhoudersvergadering kwam Groen geïrriteerd over, merkte Inberg. 'Pieter Taselaar, een aandeelhouder met 1.5 procent van de aandelen, werd als een kleine jongen in de hoek gezet. Hij stelde een vraag en Jitse begon gelijk met: 'Ik weet niet wie je bent, ik moest aan Investor Relations vragen wie je was' en 'je communiceert via de krant, daar houd ik niet van'. Taselaar werd afgeserveerd en geschoffeerd. Jitse Groen heeft kennelijk niks geleerd van de kritiek van aandeelhouders.'

'Blijft te lang geloven in eigen succes'

Cools herkent het gedrag bij andere CEO's bij wie het lang goed ging, maar uiteindelijk mislukten. 'Ze blijven veel te lang geloven in hun eigen zogenaamde succes, wat er al lang niet meer is. Je zag het ook bij de Cees van der Hoeven, de voormalig topman van Ahold. Hij werd steeds narriger en agressiever in calls met analisten. Of kijk naar de CEO van Imtech, die verantwoordelijk was voor het grootste faillissement in Nederland, waarbij 22.000 mensen op straat kwamen te staan. Hij begon een analist van ABN Amro uit te schelden.'

De voormalig hoogleraar denkt dat topmannen als Jitse Groen in een bubbel leven. 'Die mensen zitten aan de top, waar het vrij eenzaam is. Ze hebben ja-knikkers om zich heen verzameld, zoals bij Just Eat Takeaway, en dan hebben ze zich in een hoek gemanoeuvreerd.' Volgens Cools moet Groen eerlijker zijn: 'Hij had moeten toegeven dat de overname van Grubhub een mislukking was.' Toch lijken de aandeelhouders nog niet genoeg te hebben gehad van Groen. 'Hij is er lachend doorgekomen vandaag', beschrijft beursanalist Inberg de stemming over de toekomst van de topman.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen