Financieel5 mei '22 13:52

ABP keert bijna 3 miljard euro aan prestatiebonussen uit

Auteur: BNR Webredactie

ABP, het grootste pensioenfonds van Nederland, keert 2,8 miljard euro uit aan zogeheten private-equityhuizen. Dat blijkt uit het jaarverslag van het fonds, waar één op de zes Nederlanders aan verbonden is. Bestuursvoorzitter Harmen van Wijnen spreekt in gesprek met NU.nl over een dilemma: door dit soort beleggingen zijn pensioenverhogingen dichterbij gekomen, maar de vergoedingen ervoor zijn hoog.

(ANP / Peter Hilz)

In het jaarverslag wordt het bedrag behalve fors ook 'moeilijk uitlegbaar' genoemd en worden stappen aangekondigd om dit veranderen. ABP steekt een deel van het geld dat het voor de 3,1 miljoen deelnemers beheert, in beleggingen in beursgenoteerde ondernemingen. 'Niet elk bedrijf kan naar de beurs, zoals een start-up bijvoorbeeld. Terwijl daar wel hoge rendementen mee worden gehaald', zegt Van Wijnen. Die investeringsstromen lopen via de private-equityhuizen, die daar rijkelijk voor beloond worden.

Lees ook | Hoop op pensioenverhoging neemt toe ondanks oorlog in Oekraïne

'Rond private equity hangt altijd een bepaalde geur', beaamt Van Wijnen. Tegenover de 2,8 miljard euro aan bonussen - ABP spreekt van prestatiebeloningen - staat 14 miljard euro aan rendement. 'Dat komt neer op 4500 euro extra per deelnemer.' De kosten per deelnemer zijn zo'n 1100 euro.

Private equity mag altijd 20 procent van de winst op de investering houden. 'Wel moet er eerst een bepaalde winst behaald worden voor pensioenfondsen', legt redacteur Fusies en Overnames bij het Financieele Dagblad Gijs den Brinker uit. Van Wijnen zegt blij te zijn met de 14 miljard die private equity voor de gepensioneerden heeft verdiend. 'Hij heeft een dubbel gevoel. ABP heeft er moeite mee om zo veel geld over te maken naar de investeringshuizen, tegelijkertijd is het pensioenfonds maar wat blij met de rendementen die zijn behaald.'

Lees ook | ABP bouwt beleggingen fossiel af

Den Brinker acht de kans groot dat over dit onderwerp ook vragen in Den Haag gesteld gaan worden, al vraagt hij zich wel af of de politiek hierin iets kan betekenen. 'Het zijn private investeringsmaatschappijen. En pensioenfondsen kiezen er zelf voor om hun geld daarin te beleggen', zegt de redacteur van het FD.

Podcast | BREEKT | Niks mis met fikse bonussen voor succesvolle vermogensbeheerders van pensioenfondsen


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen