Financieel6 mei '22 06:23Aangepast op 6 mei '22 10:12

Kwartaalwinst ING halveert; blijft voorlopig in Rusland

Auteur: Jorn Lucas

De kwartaalwinst van ING is ruim gehalveerd door voorzieningen die zijn getroffen als gevolg van de oorlog in Oekraïne. Dat blijkt uit de cijfers die vanmorgen zijn gepresenteerd. Vanwege het conflict heeft de bank 834 miljoen euro opzijgezet voor leningen die mogelijk nooit meer terugbetaald worden. Onder de streep bleef door die forse ingreep maar 429 miljoen euro aan winst over, tegen iets meer dan 1 miljard euro een jaar eerder.

'Het grootste deel van deze stroppenpot is een voorzorgsmaatregel', zegt CEO Steven van Rijswijk in een toelichting op de cijfers bij BNR.

Activiteiten in Rusland afbouwen

ING greep wegens de oorlog in Oekraïne eerder al in bij zijn Russische tak, waar zo'n driehonderd mensen werken. De bank besloot begin maart geen nieuwe zaken meer te doen met Russische bedrijven. Maar van volledig terugtrekken is nog geen sprake.

Van alle Nederlandse banken heeft ING de grootste belangen in Rusland. Het concern heeft meer dan 5,8 miljard euro aan leningen verstrekt aan Russische klanten, ongeveer 1 procent is van de totale portefeuille.

'We blijven aanwezig om onze gelden die we nog hebben staan te innen', zegt Van Rijswijk. 'Het is lastig om straks aan te geven wanneer we vertrekken'. Maar, zo geeft de topman aan, uiteindelijk zal ook de aanwezigheid van ING in Rusland worden afgebouwd.

Steven van Rijswijk, CEO ING Bank
Steven van Rijswijk, CEO ING Bank (Flickr, ING)

Rabobank kondigde eind maart aan zich volledig terug te trekken uit Rusland.

Afgezien van de impact van het conflict wist ING volgens Van Rijswijk wel goede zaken te doen in de voorbije periode. Met de rente-inkomsten ging het bijvoorbeeld de goede kant op, geeft hij aan. ING profiteert daarbij van de oplopende rente op de financiële markten. De lage rente drukte de voorbije jaren juist flink op het verdienmodel van banken en dat daar nu geleidelijk verandering in komt, is voor hen dus goed nieuws.

Lage rente

De lage rente drukte de voorbije jaren flink op het verdienmodel van banken. Dat er nu eindelijk verandering in aan het komen is, lijkt voor hen dus goed nieuws. In hoeverre dit laatste ook voor ING speelt, moet uit de cijfers blijken. Volgens schattingen van analisten die zijn verzameld door persbureau Bloomberg lagen de rente-inkomsten van ING afgelopen maanden nog lager dan in dezelfde periode vorig jaar. Alom wordt daarbij rekening gehouden met een daling van de winst, doordat er meer geld naar de stroppenpot zou moeten voor leningen die mogelijk nooit meer worden terugbetaald.

Lees ook | ING blokkeert zaken met Russische bedrijven


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen