Financieel6 mei '22 15:56

Aandeelhouders Philips komen in opstand

Auteur: Jorn Lucas

Aandeelhouders van Philips komen in opstand tegen de hoge beloningen die de Raad van Bestuur van het bedrijf heeft ontvangen. Dat blijkt uit een rondgang van het FD. Dinsdag is er een vergadering waar veel aandeelhouders tegen het beloningsverslag van Philips verwachten te gaan stemmen.

FD.nl: Philips-beleggers komen in opstand tegen hoge beloningen top

Volgens FD-journalist Johan Leupen 'borrelt er een opstand' onder een breed deel van de aandeelhouders. 'Normaal zijn de kleine aandeelhouders het meest agressief, maar nu hoor je ook de onrust onder de institutionele beleggers'.

'Ernstigste crisis in jaren'

De aandeelhouders maken vooral bezwaar over de bonus van 1,8 miljoen euro euro voor CEO Frans van Houten. En dat terwijl grote delen van de beurswaarde weg zeg en het bedrijf in een van de 'ernstigste crises in jaren zit', zegt Leupen in gesprek met BNR. 'Deze bonus is überhaupt lastig te verkopen maar nu zeker'.

(Philips)

Dat Van Houten eerder in gesprek met BNR de discussie over zijn salaris 'enorm opgeklopt' noemde heeft volgens Leupen ook kwaad bloed gezet. 'Van Houten noemde het een typisch Nederlandse discussie maar de bezwaren komen uit binnen- en buitenland'.

Positie onder druk

Van Houten heeft al jaren een goede reputatie, maar deze brokkelt snel af door de crisis als gevolg van de slaapapneu-apparaten. 'Vertrouwen ebt weg, dit protest is hier een voorbeeld van'.

'Philips heeft miljoenen apparaten tegen slaapapneu moeten terugroepen omdat die mogelijk gezondheidsschade veroorzaken bij patiënten. Door de problemen is de beurskoers ruim gehalveerd', schrijft het FD. Inmiddels ligt Philips onder de loep in de Verenigde Staten, waar onder meer de medische toezichthouder FDA onderzoek doet.

'Er leven in brede kring zorgen over de manier waarop de commissarissen van Philips zijn omgegaan met de bonussen', zegt directeur Rients Abma van Eumedion, de brancheorganisatie van institutionele beleggers in het FD.

APG gaat tegen stemmen

APG is een van de aandeelhouders die gaat tegen stemmen. ‘We zijn geen hele grote aandeelhouder, maar we zullen wel tegen dit agendapunt stemmen. En ik denk dat we niet de enige zijn', zegt Chief Economist Thijs Knaap van APG in BNR Zakendoen.

Er is een heleboel aan de hand benadrukt Knaap. ‘Het is een lastige tijd voor Philips. Ze hebben problemen om onderdelen geleverd te krijgen en daarnaast met de slaapapneu apparaten. Dat heeft negatief gewerkt op de beurskoers van het bedrijf. Het zou mooi zijn als het bestuur zich vooral druk zou maken om dát probleem en wat minder om de goocheltrucs die nu nodig zijn om de prestatiebeloning weer op niveau te krijgen.’

Knaap hoopt in gesprek te blijven gaan met aandeelhouders, en dus ook met Philips. ‘We zijn behoorlijk geïnteresseerd in governance; hoe bedrijven ervoor zorgen dat het bestuur datgene doet wat wij als eigenaar van het bedrijf zouden willen. En dat gaat op dit moment niet helemaal goed, dat zouden we graag anders zien', aldus Knaap.

Lees ook | Philips CEO: 'Salaris-kwestie enorm opgeklopt'


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen