Financieel6 mei '22 16:43

Techbedrijven pleiten voor behoud fiscaal voordeel expats

Auteur: BNR Webredactie

22 Nederlandse techbedrijven hebben met werkgeversorganisaties VNO-NCW en FME een open brief gepubliceerd waarin ze oproepen tot het behoud van de expatregeling. Onder andere Peter Wennink van chipmachineproducent ASML en Jitse Groen van bezorgdienst Just Eat Takeaway hebben hun namen onder de brief gezet. Het kabinet dreigt namelijk met ingrijpen, schrijft het FD. Met deze regeling betalen expats geen belasting over 30 procent van hun inkomen.

Voorzitter Ingrid Thijssen van werkgeversorganisatie VNO- NCW benadrukt het belang van de expatregeling in BNR Zakendoen. 'We zijn een klein land en het Nederlandse toptalent is schaars. De bedrijven van de toekomst zijn ongelooflijk afhankelijk van buitenlands talent, zoals heel veel technici en IT'ers. Het is heel belangrijk voor de toekomstige groene economie', zegt Thijssen.

FD.nl: Techbedrijven voeren druk op voor behoud fiscaal voordeel expats

De voorzitter vertelt dat veel landen de regeling van ons ‘gekopieerd hebben omdat het goed werkt’. 'De regeling levert meer op dan dat het ons kost', zegt ze.

Er wordt nu voornamelijk gewezen op de kosten van de regeling, dat dit jaar zou uitkomen op 700 miljoen euro. ‘Uit eigen evaluatie van het ministerie van Financiën blijkt dat de regeling meer oplevert dan dat het kost', benadrukt Thijssen opnieuw. ‘We moeten er niet op beknibbelen. Het gebeurt niet vaak dat al onze nieuwe (tech)bedrijven waarin we de toekomst van ons geld moeten verdienen naar buiten stappen en zeggen: dit is onverstandig en dit moet je niet doen.'

Ze vervolgt: ‘Het is in je eigen voet schieten als je hier als land op gaat zitten beknibbelen. Het komt elke keer weer boven water en elke keer moeten we weer ten strijde trekken', aldus Thijssen.

Lees ook | Stijging huurprijzen: 'Steden staan onder druk'

Gerelateerde artikelen