Financieel11 mei '22 08:15Aangepast op 11 mei '22 08:47

Nederlandse banken schaffen negatieve rente nog niet af

Auteur: BNR Webredactie

Nederlandse banken volgen voorlopig niet het voorbeeld van de Duitse tak van ING, die heeft aangekondigd deze zomer de negatieve rente af te schaffen. Dat blijkt uit een rondgang van BNR langs de grote banken in Nederland. Zij geven aan het rentebesluit van de Europese Centrale Bank (ECB) af te willen wachten.

In Duitsland is de grens voor negatieve rente verhoogd van 50.000 euro naar 500.000 euro spaargeld. Vrijwel alle spaarders bij de bank zouden hierdoor geen rentevergoeding meer hoeven te betalen.

FD.nl: ING zet eerste stap naar afschaffen negatieve spaarrente

Emeritus-hoogleraar Financiële Economie Sylvester Eijffinger van de Universiteit Tilburg en gasthoogleraar aan Harvard verwacht echter wel dat Nederlandse banken zullen volgen.

'De volgende ECB-vergadering is op 9 juni, als dan besloten wordt om de negatieve rente van 50 basispunten ongedaan te maken, dan zal ING in Nederland als eerste volgen en daarna zullen ABN AMRO, Rabobank en andere banken ook volgen', verwacht Eijffinger.

'Banken willen hun broek niet scheuren'

Dat banken niet al een voorschot nemen, zoals ING in Duitsland nu doet, is volgens Eijffinger goed te begrijpen. 'Banken willen hun broek niet scheuren, want de ECB heeft zijn besluit al heel lang uitgesteld. Net zoals met het afbouwen van het opkoopbeleid. Dat zeggen ze al een half jaar'.

Lees ook | Kabinet wil mogelijk geld uit Groeifonds gebruiken om begrotingsgat te dichten

ECB zit in een 'spagaat'

Eijffinger merkt dat de ECB in een 'spagaat' zit met de gigantische inflatie, die volgens de Centrale Bank van tijdelijk aard zou zijn, maar 'dat is onzin' volgens de hoogleraar.

'Ze hadden aan het begin van dit jaar hun enorme opkoopbeleid van staatsobligaties moeten afbouwen, maar dat gaat gewoon door, ze hebben net weer 12,5 miljard euro opgekocht. Op de balans van de ECB aan securities staat nu 8,8 triljoen. Dat is meer dan 80 procent van het bbp in de Eurozone. Bij de Federal Reserve in de VS is het 40 procent of minder op de balans. Dat is uit de hand gelopen bij de ECB.'

Lees ook | VS schrapt mogelijk importheffingen China in strijd tegen inflatie

Gerelateerde artikelen