Financieel10 mei '22 17:21

Aandeelhouders Philips stemmen massaal tegen bonussen directie

Auteurs: BNR Webredactie en ANP

De aandeelhouders van Philips hebben hun ongenoegen over het beleid van het medisch technologiebedrijf geuit door een bonusvoorstel voor de directie weg te stemmen.

CEO Frans van Houten en CFO Abhijit Bhattacharya tijdens een eerdere aandeelhoudersvergadering.
CEO Frans van Houten en CFO Abhijit Bhattacharya tijdens een eerdere aandeelhoudersvergadering. (ANP / Koen van Weel)

Slechts iets meer dan 20 procent van hen stemde tijdens de aandeelhoudersvergadering voor. Onder meer de problemen met de slaapapneu-apparaten die tot hoge kosten leidden, zorgden voor onvrede.

Adviserende stemming

Overigens betekent de stem niet dat de bonussen niet door gaan. Het ging om een adviserende stemming benadrukt FD-journalist Thieu Vaessen. 'Aan Van Houten is nog persoonlijk gevraagd of hij afziet van die bonus. Maar dat verzoek legde hij naast zich neer. Hij maakte duidelijk dat niet van plan te zijn.'

Toch verwacht Vaessen niet dat dat iets voor zijn positie betekent. 'Dat is juridisch allemaal afgekaderd. Aandeelhouders gebruiken dit deels ook omdat ze weten dat ze er een signaal mee afgeven, zonder dat het meteen enorme gevolgen heeft voor Philips. Veel aandeelhouders zijn er daarnaast ook niet bij gebaat om de koers van Philips nog verder naar beneden te drukken en zo hun eigen positie en aandelen in gevaar te brengen.'

Voorzitter Feike Sijbesma van de raad van commissarissen van Philips zei als reactie op de stemming dat het bedrijf de uitslag serieus zal nemen.

Creatief boekhouden

Er waren ook al de nodige vragen over het beloningsbeleid, waarvoor volgens bijvoorbeeld de Vereniging van Effectenbezitters sprake was van 'creatief boekhouden'. Zo werden de doelen die aan de directie waren gesteld eigenlijk niet gehaald vanwege de nadelige gevolgen van de verstoringen van de leveringsketen. De commissarissen pasten daarom de doelstellingen aan.

Ook waren er de nodige vragen over de terugroepactie van de slaapapneu-apparaten. Verschillende beleggers zijn bang dat de problemen met die apparaten Philips nog veel meer geld kunnen gaan kosten, onder meer in boetes en schadevergoedingen.

Desondanks werden alle andere voorstellen aangenomen. Zo werd de directie ook décharge verleend. Daarmee geven de aandeelhouders aan dat de directie niet hoofdelijk aansprakelijk is voor het gevoerde beleid. Ook werden twee commissarissen herbenoemd en twee nieuwe commissarissen aangesteld. Onder hen is PostNL-topvrouw Herna Verhagen.

Lees ook | Aandeelhouders Philips komen in opstand

Gerelateerde artikelen