Financieel11 mei '22 11:55

Creditcard-uitgaven terug naar pre-corona; crypto populair

Auteur: Jorn Lucas

Het aantal bestedingen dat met een creditcard wordt gedaan, is terug op het niveau van voor de coronapandemie. Dat blijkt uit onderzoek van International Card Services (ICS), de grootste uitgever van creditcards in Nederland, van Nederlandse creditcarddata. Vooral cryptomunten blijken een populair product voor de creditcardhouders. 'Of dat verstandig is, laten we aan de consument'.

Glenn Mac Donald
Glenn Mac Donald (ICS)

Voor de analyse, de ICS Creditcard Facts, is gekeken naar de periode Q1 2019 tot Q1 2022. Daaruit blijkt dat het uitgavenpatroon 'flink is veranderd', zegt Glenn Mac Donald van ICS. 'Opvallend is dat de aankoop van tweedehands-artikelen en cryptomunten enorm is gegroeid. Dat zijn kenmerken die we voorheen niet in de data terugzagen'.

De vraag is of het verstandig is om geld op krediet te gebruiken voor het kopen van cryptomunten. 'De consument moet altijd goed nadenken en voorzichtig zijn met financiële diensten, of mensen er verstandig aan doen is niet aan ons'. Toch heeft Mac Donald wel een verklaring voor de toename: 'tijdens corona hebben veel mensen een financiële buffer kunnen opbouwen, terwijl de populariteit van crypto is gestegen waardoor ook meer mensen zich hebben kunnen inlezen. En de creditcard is een middel om dit soort producten te kopen'.

Oude patroon iets terug

Door de lockdowns zijn mensen gedwongen om meer online uit te geven, en dat blijft naar verwachting van ICS zo. 'Online is here to stay', zegt Mac Donald. 'Hoewel het oude patroon van in een winkel kopen wel weer opkomt.'

Ook de uitgaven in restaurants en voor reizen stijgen fors, maar beide lopen wel achter ten opzichte van de periode voor corona. 'Maar we zien weer dat mensen meer uit eten gaan', zegt Mac Donald.

Gerelateerde artikelen