Financieel12 mei '22 17:29

Waarom bitcoin, ethereum en de hele cryptomarkt diep in het rood staan

Auteur: BNR Webredactie

Er lijkt maar geen eind te komen aan de rode dagen op de markten voor cryptovaluta. De afgelopen dagen verloren de grootste cryptovaluta, bitcoin en ethereum, flink veel waarde. Sinds november 2021 toen bitcoin en ethereum op het hoogtepunt stonden, met respectievelijk 68.000 dollar en 4800 dollar, zijn de cryptovaluta niet meer zo weinig waard geweest als nu. Op moment van schrijven staat bitcoin op nog maar een waarde van 28.000 dollar en wordt er voor ethereum ongeveer 1900 dollar neergelegd.

De hoge verwachtingen van bitcoinbelievers dat hun cryptomunt wel even 100.000 dollar aan waarde zou gaan aantikken, lijkt nu mijlenver weg te zijn. Het grootste pijnpunt zit 'm niet eens in bitcoin zelf, maar in die van 'stablecoin' TerrasUSD. De naam stablecoin zegt het al: de waarde van de cryptomunt zou stabiel horen te zijn. Maar dat bleek de afgelopen dagen net wat anders te liggen. De problemen rond TerraUSD spelen al enige tijd. Die digitale munt hoort 1 dollar waard te zijn, maar bewoog de afgelopen dag tussen de 20 en 70 dollarcent voor een munt. De partij achter de stablecoin probeert ondertussen zo'n 1,5 miljard dollar op te halen om de TerraUSD te ondersteunen.

(Pierre Borthiry)

Podcast | Bloedbad op de cryptomarkt

Bitcoin hand-in-hand met tech-aandelen

Toch heeft het dalen van de cryptovaluta niet alleen te maken met het falen van TerraUSD, benadrukt crypto-deskundige Bert Slagter. 'Sinds november is het monetair beleid wereldwijd aan het veranderen. De centrale banken zijn hun opkoopprogramma's aan het beëindigen en de rentes aan het verhogen. Dat raakt alle financiële markten, ook de Amerikaanse tech-index, de Nasdaq, staat al dertig procent lager sindsdien. Bitcoin is in die periode met al die tech-aandelen hand-in-hand aan het dalen geweest.' Toch deed bitcoin het wel iets beter op een gegeven, maar dat beeld kantelde in de afgelopen dagen. 'Het is een flinke stap gaan dalen en onder de grens van 30.000 dollar gegaan.' Slagter ziet dan ook dat bitcoin steeds meer verbonden is aan andere 'risico assets', zoals een aantal tech-aandelen. 'Ze verschillen wel, dus de kans is groot dat die koppeling in de toekomst weerd verdwijnt. Of dat positief of negatief is voor de bitcoin, moeten we nog zien.'

Podcast | Rente omhoog en bitcoin omlaag

Teunis Brosens, hoofdeconoom digitaal geld en regulering bij ING, verwacht dat vooral de kleinere cryptomunten en -tokens nu zullen verzuipen. 'Zoals de de beroemde Amerikaanse belegger Warren Buffet zei: 'Als het eb wordt, zie je wie er in zijn nakie aan het zwemmen was.' Voor een hoop kleine cryptomunten met twijfelachtige verhalen, wordt dit een moeilijke tijd.'

'Dat soort munten verdwijnen niet'

Wel denkt de econoom dat de grotere cryptomunten het hoofd boven water kunnen houden. 'De grote munten in de top 10, zoals bitcoin en ethereum, hebben al een langere geschiedenis en een basis van meer programmeurs en mensen die over de munt nadenken. Dat soort munten verdwijnen niet', aldus Brosens.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen