Financieel13 mei '22 18:05

Belastingdienst krijgt miljarden aan coronasteun niet terug: 'Bedrijven kunnen het niet betalen'

Auteur: Suzette Nesserlaar

Er zijn veel meer bedrijven dan in eerste instantie gedacht die de uitgestelde belastingaanslagen niet terug kunnen betalen. Het betreft zo'n 30 procent van de bijna 300.000 bedrijven die uitstel van betaling hebben gekregen tijdens corona, aldus staatssecretaris Marnix van Rij (Financiën) gisteravond in de Tweede Kamer. Hierdoor kan het Kabinet zo'n zes miljard euro aan terugbetalingen mislopen. 'We hebben het met z'n allen zien aankomen', zegt Hans Biesheuvel, voorzitter van Ondernemend Nederland (ONL).

Staatssecreraris van Fiscaliteit Marnix van Rij (L) en Minister van Financiën Sigrid Kaag (R).
Staatssecreraris van Fiscaliteit Marnix van Rij (L) en Minister van Financiën Sigrid Kaag (R). (ANP / Novum RegioFoto)

'Onze verwachting was steeds dat ongeveer een kwart van de bedrijven niet in staat zou zijn om de coronasteun terug te betalen.' Maar staatssecretaris Van Rij van Financiën liet gisteren weten dat dit percentage nog hoger ligt, namelijk op zo'n dertig procent. 'In september stond er al zo'n 22 miljard uit aan uitgestelde belastingen, als je daar dan een kwart op loslaat zit je aardig in de buurt van zes miljard euro.'

Lees ook | CBS: Historisch laag aantal faillissementen

ABN AMRO bracht in december een rapport uit waarin werd vastgesteld dat ongeveer 45 procent van de horecabedrijven de verdiencapaciteit niet heeft om het steunbedrag binnen vijf jaar terug te gaan verdienen en daarnaast ook nog te investeren of zelf inkomen te genereren als ondernemer. 'Dus dat is heel erg ingewikkeld', stelt Biesheuvel.

Tien jaar

'Van tevoren was al wel duidelijk dat we niet die hele belastingschuld zouden terugkrijgen', stelt Van Rij. Om ondernemers tegemoet te komen zijn er meerdere scenario's opgesteld. Zo wil een groot deel van de Kamer verlenging van de terugbetalingstermijn: van vijf naar tien jaar. 'Dat was een idee, een ander idee was: zet het om in achtergestelde leningen, ga meer op maatwerk zitten. Daar ben ik ook allemaal op ingegaan. En ik denk ook wel dat ik in het debat het dilemma heb neergelegd dat, naarmate de aantallen groter worden, het toch een andere situatie is', zegt Van Rij.

'We hebben het zien aankomen'

Volgens Biesheuvel lag het allemaal in de lijn der verwachting. 'We hebben het met z'n allen zien aankomen. We hebben vorig jaar vanaf 17 maart een politiek bestuur gehad dat niet echt in staat was te regeren. We hebben tien maanden gedaan over het samenstellen van een regeerakkoord van de nieuwe regering, er gebeurde in die tijd bijzonder weinig.'

Lees ook | Thierry Aartsen (VVD): 'Je kan ondernemers niet zonder steun laten zitten'

Maar langzaamaan komt er steeds meer aandacht voor de ondernemers die in de knel zitten. 'Ik heb staatssecretaris Van Rij de afgelopen maanden heel veel gesproken en ga de komende tijd veel met hem en met een aantal ondernemers in gesprek, om écht te laten zien en door te spreken waar ze tegenaan lopen. Dus we gaan er echt per geval doorheen. Die aandacht die is er nu wel, maar het heeft heel lang geduurd voordat dat ontstaan is', aldus Biesheuvel.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen