Financieel15 mei '22 13:18Aangepast op 16 mei '22 14:28

Waarde euro bijna gelijk aan dollar

Auteur: BNR Webredactie

De euro staat op het punt om voor het eerste in twintig jaar qua waarde gelijk te zijn aan de dollar. De laatste keer dat de dollar en de euro evenveel waard waren was aan het eind van het jaar 2002.

De Europese eenheidsmunt zakte tot een vijfjarig dieptepunt van iets meer dan 1,03 dollar. Dat komt mede door een stormloop op de Amerikaanse munt die als veilige haven voor investeerders in roerige tijden wordt gezien. Vooral de oorlog in Oekraïne zorgt voor onrust op de financiële markten en zit de euro dwars. Verschillende kenners verwachten dat de munten dit jaar in waarde gelijk zullen staan.

Veilige haven

'Je ziet dat de dollar nu als veilige haven fungeert. Ook speelt het renteverschil tussen de dollar en de euro een rol in het voordeel van de dollar. Dat is enerzijds de kracht van de dollar, de rente daar is veel hoger en gaat ook nog verhoogd worden, terwijl de ECB haar kruid voorlopig nog droog houdt en moeite heeft om een rentebesluit te nemen. Om de inflatie tegen te gaan, maar ook om de munt zelf te steunen', legt valutaspecialist Joost Derks van IbanFirst uit.

Derks vervolgt: 'Het sentiment in Europa wordt door de oorlog in Oekraïne veel meer beïnvloed dan in Amerika. De economische vooruitzichten zijn wat onzekerder in Europa. En dat is ook één van de redenen waarom de ECB twijfelt of moeite heeft om het beleid aan te passen. De dollar fungeert dus echt als veilige haven: men vlucht in de dollar als er onrust is in de wereld.’

Geen aantrekkelijke munt

'De euro zelf is op dit moment geen aantrekkelijke munt', zegt Francesco Pesole, valutastrateeg bij ING. De bank handhaaft evenwel zijn officiële prognose voor de euro voor de komende zes maanden op 1,05 dollar. Pesole geeft toe dat pariteit waarschijnlijk is door de kracht van de dollar en de schommelingen op de markt.

Lees ook | Bitcoin daalt, zakt even onder 30.000 dollar

De benarde situatie van de euro is voor een groot deel te wijten aan de sterke dollar. Die won nog eens extra aan waarde doordat de Amerikaanse centralebankenkoepel Federal Reserve de rente nog verder wil verhogen in vergelijking met andere centrale banken. Dat beleggers kiezen voor veilig geachte investeringen zoals de dollar zorgt ervoor dat de munten nog sneller tot elkaar komen.

Het gevaar van een zwakkere euro is volgens Derks dat de ECB een nog groter probleem krijgt, omdat we daarmee feitelijk inflatie importeren. 'Goederen uit het buitenland worden duurder. Voor onze exportpositie is dat goed, maar dat zijn de twee kanten van de medaille van een zwakke euro, en ik denk dat een zwakke euro nu meer schade aanbrengt dan goed doet', zegt Derks.

Gasleveringen

Ook zijn de vooruitzichten voor de Europese economie somberder geworden. Dat komt ook door de aanhoudende impasse over gasleveringen aan Europa door Rusland. Europa wil wel zonder Russisch gas, maar kan dat nu nog niet. Het Internationaal Monetair Fonds verlaagde onlangs zijn groeiprognose voor de eurozone dit jaar naar 2,8 procent.

Beleidsmakers van de ECB staan ondertussen voor de lastige opgave om enerzijds de inflatie te beteugelen en anderzijds de schade van renteverhogingen voor bepaalde lidstaten met grote schulden, zoals Italië, zo beperkt mogelijk te houden. De verwachting is dat de rente komende zomer wordt verhoogd. Maar anders dan in de VS zitten snelle vervolgstappen er niet in.

De aandacht zal komende week uitgaan naar toespraken van ECB-baas Lagarde. Ook de notulen van de laatste beleidsvergadering van de ECB worden gepubliceerd.

Lees ook | Opinie | Een storm in een vingerhoedje

Gerelateerde artikelen