Financieel16 mei '22 12:34

Veel ondernemers vrezen voor terugbetaling coronasteun

Auteur: BNR Webredactie

Twintig procent van de ondernemers vreest voor het terugbetalen van de coronasteun. Dat blijkt uit de maandelijks bedrijvenmonitor van Interpolis. De omzet daalt, en de zorgen over de inflatie nemen toe. Maar die coronalening blijft als een zwaard van Damokles boven het hoofd van de ondernemer hangen.

'Sommige sectoren kampen met een personeelstekort waardoor niet altijd op volle kracht gewerkt kan worden. Zo zijn sommige restaurants op bepaalde dagen gesloten. Dat scheelt heel veel in de omzet. Andere sectoren hebben weer te maken met materialentekort, wat betekent dat je soms diensten of producten niet kunt leveren. Dat raakt ook direct de omzetcijfers', zegt directeur Bedrijven Rene Voets van Interpolis.

Veel ondernemers vrezen voor terugbetaling coronasteun.
Veel ondernemers vrezen voor terugbetaling coronasteun. (Patrick Tomasso / Unsplash)

De coronasteun moeten terugbetalen en minder omzet halen, betekent volgens de directeur dat sommige ondernemers problemen ervaren of verwachten problemen te krijgen. 'Ze worden geconfronteerd met een aantal tegenvallers en dan zie je dat sommige ondernemers naar hun betalingsvoorwaarden gaan kijken voor hun klanten.' Toch hoopt Voets dat ondernemers hiervoor op hun hoede zijn. 'Het leidt alleen maar tot extra spanningen en incassozaken, en dat is weer een probleem voor je omzet.'

Al eerder bleek dat het aantal faillissementen explosief zal toenemen omdat alle overheidssteun rondom de coronamaatregelen voor bedrijven is weggevallen. Ondernemers moeten die coronasteun nu gaan terugbetalen, en daar vreest 20 procent van de ondernemers voor. Voets hoopt dat ondernemers goed kijken naar hun inkomsten en betalingsachterstanden. 'Win advies in bij je rechtsbijstandverzekering over de omgang van dit soort incassoproblemen. Voordat er echt problemen ontstaan. Incassozaken leiden namelijk alleen maar tot meer kosten. Kijk daarnaast ook naar hoe je op andere manieren je omzet kunt realiseren, wetende dat er in de markt heel veel personeelstekort is. Laten we hopen dat de economische groei toeneemt en dat mensen meer gaan besteden', aldus Voets.

Lees ook | Aantal faillissementen stijgt explosief door einde coronasteun


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen