Financieel20 mei '22 16:17

Kabinet gaat meer belasting heffen voor compensatie energierekening

Auteur: BNR Webredactie

Het begrotingstekort van Nederland stijgt dit jaar naar 3,4 procent en komt daarmee weer boven de Europese norm van 3 procent. Dat blijkt uit de Voorjaarsnota van het ministerie van Financiën. Het kabinet geeft veel meer geld uit om ook mensen te compenseren voor de hoge energierekening.

De extra uitgaven dekt de coalitie vooral door hogere inkomens en bedrijven meer belasting te laten betalen. Ook gaat de vennootschapsbelasting omhoog. Verder wordt er 2,2 miljard gesneden in diverse fondsen zoals het stikstoffonds om andere nieuwe wensen te betalen.

Image
(ANP / Sandra Uittenbogaart)

Kaag zelf spreekt liever niet over het 'snijden' in de fondsen, maar ziet het als een 'herprioritering'. Bovendien gaat het maar om een relatief klein deel van de tientallen miljarden in de fondsen, benadrukt ze.

Het kabinet geeft 6,4 miljard euro extra uit om de stijging van de energieprijzen te verzachten. Verder is er een tegenvaller van 2,8 miljard euro. Dat is geld dat naar 60.000 spaarders gaat die bezwaar hadden gemaakt tegen de belasting die zij moesten betalen over hun vermogen in box 3.

Lees ook | Hoge Raad: Fiscus niet verplicht tot vergoeden alle spaarders

Vermogensongelijkheid

Sowieso zullen vermogenden in de toekomst meer belasting moeten betalen. Dat past binnen de discussie over vermogensongelijkheid, vindt het kabinet. 'Sterke schouders zullen meer lasten moeten dragen', zegt minister van Financiën Sigrid Kaag daarover.

Podcast | Vertrouwen komt te voet en gaat per Nokia 301

In de Voorjaarsnota geeft minister Kaag aan hoe de begroting er dit jaar voorstaat. Voor het eerst geeft het kabinet ook al inzicht in plannen die het de komende jaren wil uitvoeren. Normaal komt dat pas naar buiten op Prinsjesdag. Met deze nieuwe systematiek krijgt de Kamer meer mogelijkheden om invloed uit te oefenen op de begroting van volgend jaar.

Defensie

Er waren de afgelopen dagen al verschillende plannen uitgelekt. Defensie krijgt er 2,4 miljard euro bij zodat in 2024 en 2025 de NAVO-norm wordt gehaald. Verder wordt er zo'n 2,5 miljard euro uitgetrokken om het minimumloon in stappen te verhogen met 7,5 procent. De AOW groeit voorlopig mee met die stijging, heeft het kabinet besloten.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen