Financieel21 mei '22 13:26

Ondernemers moeten opdraaien voor stijgende begrotingstekort kabinet

Auteur: BNR Webredactie

Ondernemers gaan deels opdraaien voor het stijgende begrotingstekort van het huidige kabinet. Dat blijkt uit de gepubliceerde Voorjaarsnota van het Ministerie van Financiën. De lastenverzwaring voor ondernemers 'komt niet als een verrassing', stelt Hans Biesheuvel, voorzitter van ondernemersorganisatie Ondernemend Nederland (ONL).

Minister van Financiën Sigrid Kaag.
Minister van Financiën Sigrid Kaag. (ANP SEM VAN DER WAL)

De miljardentegenvallers moet het kabinet proberen te compenseren en zal een deel van het gat dichten met budget uit het klimaat- en stikstoffonds. Daarnaast zal het tekort meer oplopen, maar voor het overige tekort zullen ondernemers voorlopig moeten opdraaien. Het kabinet treft meerdere maatregelen. Zo wordt het hoge VPB-tarief verlaagd, moeten MKB-ondernemers meer belasting betalen in box twee en wordt het voor werkgevers lastiger gemaakt om expats naar Nederland te halen.

Geen verrassing

Volgens ONL-voorzitter Hans Biesheuvel komt de lastenverzwaring voor ondernemers in de Voorjaarsnota niet als een verrassing. 'Wat mij wel ontzettend veel zorgen baart is de opeenstapeling. Eerst corona, nu de stijgende kosten en binnenkort hogere belastingen. De lastenverzwaring voor ondernemers komt op het slechtst denkbare moment.' MKB-ondernemers hebben het volgens Biesheuvel in de laatste jaren al erg moeilijk. 'De grens van wat het Nederlandse MKB kan dragen, komt in zicht. Het ongebreideld verhogen van de lasten voor MKB-ondernemers kan niet blijven doorgaan, dat moet het kabinet zich goed beseffen'.

Lees ook | Voorzitter ONL blij met komst MKB-bank: 'Het is hard nodig'

Onvrede

ONL vindt het dus belangrijk dat er oog blijft voor ondernemers. Het geld moet eerst weer verdiend worden. Daarnaast wordt de onvrede onder de ondernemers groter. 'Het kabinet stelt bijvoorbeeld dat het herstel na de coronacrisis sneller gaat dan verwacht, maar dat is maar deels waar. Veel ondernemers, met name in bepaalde sectoren, hebben het nog hartstikke moeilijk. Er is simpelweg weinig ruimte om te investeren, terwijl dit wel nodig is', stelt Biesheuvel.

Lees ook | Belastingdienst krijgt miljarden aan coronasteun niet terug: 'Bedrijven kunnen het niet betalen'

Tot slot is het belangrijk dat de kloof tussen de politiek en de ondernemers wordt verkleind, in plaats van groter wordt. Ondernemersorganisatie ONL pleit er daarom voor dat de politiek ondernemers meer actief moet benaderen en in gesprek moet gaan met de ondernemers.

Gerelateerde artikelen