Financieel24 mei '22 06:55

Opnieuw miljardentegenvaller voor Kaag: 'Hele dure grap'

Auteur: BNR Webredactie

Door de hogere rente zal er nog een miljardentegenvaller voor minister Sigrid Kaag (Financiën) komen. Er zal daardoor een begrotingsgat van 5 miljard euro komen de komende jaren, zo meldt het AD op basis van stukken van het ministerie van Financiën.

De hogere rentestand die komende jaren verwacht worden, gaat er onder andere voor zorgen dat geld lenen duurder gaat worden. Zo zullen de rentekosten volgend jaar 'nog maar' 860 miljoen euro kosten, maar in 2025 al 2,3 miljard euro. Tot en met 2025 zal de kostenpost in totaal 5 miljard euro bedragen, stellen ambtenaren van het ministerie.

(ANP / ANP)

Doemscenario

Voor Kaag is het een flinke tegenslag nu ze net de chaos met de Voorjaarsnota heeft opgelost. Dat begrotingstekort van meer dan 10 miljard euro kon pas opgelost worden na flink onderhandelen met de oppositie en door te snijden in de klimaat- en groeifondsen. Politiek verslaggever Sophie van Leeuwen zegt dat Kaag deze tegenvaller wel had kunnen zien aankomen. 'Haar ambtenaren waarschuwen voor budgettaire problemen waardoor de tekorten oplopen. Het huidige begrotingstekort is 3,4 procent. In combinatie met de hogere rente zien de ambtenaren dat als een risico voor de overheidsfinanciën.' In 2027 kan zelfs het doemscenario ontstaan dat de rente voor een kostenpost van 4 miljard euro zal zorgen, legt Van Leeuwen uit.

'Dure grap'

De vraag is hoe de minister de tekorten wil oplossen. 'Dat is de vraag die ze zich elke Prinsjesdag moet gaan stellen. Die gaten worden telkens groter.' Van Leeuwen denkt vooral dat er ingeleverd moet worden op de beloftes uit het regeringsakkoord. 'Daarin gaat men er vanuit dat er heel veel 'gratis' geld geleend kan worden. Dat gaat om tientallen miljarden euro's naar klimaat en stikstofreductie. Dat is een hele dure grap op deze manier. De ambtenaren zeggen nu dat dat gecompenseerd moet worden door het uit de meevallers te halen, als die er überhaupt komen. De andere optie is dat er maatregelen genomen moet worden, wat betekent dat er bezuinigd moet worden', aldus Van Leeuwen.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen