Financieel25 mei '22 22:27Aangepast op 13 feb '23 14:33

'ECB loopt achter de feiten aan'

Auteur: Jorn Lucas

Terwijl ook de Nederlandse economie stagneert en de inflatie torenhoog is, wacht de gehele eurozone een moeilijk uitweg uit de deze crisis te komen. De hoge schuldenlast in met name zuidelijke EU-landen, het beleid van centrale banken om schulden op te kopen en het uitblijven van hervormingen en renteverhogingen, zorgt voor een moeilijke combinatie. Volgens voormalig minister van Economische Zaken Hans Hoogervorst, loopt de Europese Centrale Bank (ECB) dan ook achter de feiten aan, zo zei hij in het programma The Daily Move op BNR.

Naar verwachting zal de ECB deze zomer de rente in stappen gaan verhogen, zo liet voorzitter Lagarde van de centrale bank eerder al weten. De eerste verhoging staat gepland voor juli. De rente staat nu nog op min 0,5 procent en zal tegen september 0 procent moeten zijn.

Lees ook | 'Rente in september op nul'

'Zuid-Europa hervormt niet'

Maar met name de hoge schuldenlast baart de voormalig VVD-minister zorgen. 'Schulden zijn overal, zowel bij bedrijven als overheden en gezinnen met hypotheken'. En, zo signaleert Hoogervorst, zijn het weer de Zuid-Europese landen waar de last hoog is, waar de ECB een verantwoordelijkheid draagt.

Image
(BNR)

De vraag is dan ook of de ECB de Zuid-Europese landen moet helpen met de enorme schuldenlast. Juist te veel geholpen in het verleden, zonder dat er hervormingen zijn doorgevoerd. Zoals bijvoorbeeld het verhogen van de AOW leeftijd.

Lees ook | De ECB is 'far behind the curve'

'De laatste decennia heeft de ECB als het ware de schuldenlast gestimuleerd door lage rentes aan te houden en op grote schaal schulden op te kopen, zonder dat er hervormingen worden doorgevoerd'. Iets waar meer centrale banken hebben gedaan, voegt Hoogervorst toe.

Om te voorkomen dat de eurozone in een neerwaartse spiraal komt, zal de rente omhoog moeten. Iets waar dit jaar dus in kleine stappen mee wordt begonnen. 'Maar de vraag is wat er dan met de schulden gaat gebeuren'. Volgens Hoogervorst loopt de ECB achter de feiten aan. 'Het is zot dat we nog steeds een negatieve rente hebben terwijl terwijl de inflatie zo hoog is. Later ingrijpen betekent een nog hogere rente en dat vergroot de problemen nog meer.'

Vertrek eurozone

Een vertrek uit de eurozone, zou voor Nederland een mogelijke oplossing van het probleem zijn. 'Het heeft niet mijn voorkeur, maar het mag ook geen taboe zijn. Als er geen orde op zaken wordt gesteld binnen de eurozone, ben je aan de wilde beesten overgeleverd'. Op de vraag of Nederland in dat geval terug zou moeten naar de gulden, blijft Hoogervorst op de vlakte.

Lees ook | 'Euro doet het redelijk goed'


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen