Financieel31 mei '22 09:12

Chemieconcern DSM fuseert met Zwitserse Firmenich: 'Brengen twee iconische bedrijven samen'

Auteur: BNR Webredactie

Het Nederlandse chemieconcern DSM gaat fuseren met Firmenich, een branchegenoot uit Zwitserland. DSM, dat onder andere voedingsingrediënten produceert, zal zich ook naamtechnisch samenvoegen met Firmenich. Het bedrijf heet straks DSM-Firmenich en zal dan, naar eigen zeggen, marktleider zijn op het gebied van creatie en innovatie in voeding, beauty en welzijn. Na de fusie zetelt het bedrijf met zijn hoofdkantoren in Zwitserland en Nederland.

Aandeelhouders van DSM zullen 65,5 procent van het fusiebedrijf in handen krijgen. De overige aandelen zijn voor de effectenbezitters van Firmenich. Daarbij zullen de Zwitsers 3,5 miljard euro inbrengen als onderdeel van de deal. Mogelijk dat hier nog een kleine aanpassing volgt. Het lijkt er wel op dat het Nederlandse bedrijf de dominante is in de fusie. De top van DSM zal namelijk grotendeels het bestuur gaan vormen in het fusiebedrijf.

(ANP / ANP)

Fusie of overname?

Corné van Zeijl, beursanalist van Actiam, ziet ook dat het meer een overname zal zijn dan een fusie. 'Het is wel in verhouding met de bedrijfsresultaten. DSM heeft een omzet van 7,5 miljard euro en Firmenich een omzet van 4 miljard. Maar als het echt een fusie zou zijn, dan zou het extra geld wat ingebracht wordt niet nodig zijn', zo verwijst Van Zeijl naar de 3,5 miljard euro die de Zwitsers inbrengen.

Co-CEO Dimitri de Vreeze meent tegenover BNR dat het wel 'echt een fusie' is. 'We brengen twee iconische bedrijven in de industrie samen.' Dat het nieuwe bestuur zal bestaan uit de huidige co-CEO's van DSM, Geraldine Matchett en De Vreeze zelf, is geen reden om te denken dat het om een overname gaat, vindt De Vreeze. 'Het zijn niet zo zeer DSM- of Firmenich-eigenaren, maar eigenaren voor de nieuwe combinatie.' Ook hoe de constructie van het bedrijf eruitziet moet laten zien dat het om een fusie gaat. 'We hebben straks een duaal hoofdkantoor vanuit Zwitserland en Nederland. Daarbij zijn er vier divisies, waarvan er drie in Zwitserland zitten en één in Nederland, in Delft.'

De samensmelting is onderhevig aan de gebruikelijke voorwaarden. De besturen van de bedrijven staan unaniem achter de fusie. De aandelen van het fusiebedrijf worden genoteerd aan aandelenbeurs Euronext in Amsterdam. In het eerste halfjaar van 2023 moet de fusie gerealiseerd zijn. Het fusiebedrijf telt straks 28.000 werknemers wereldwijd. Daarbij is het gecombineerde bedrijf goed voor een omzet van 11,5 miljard euro.

Verkoop

Naast de fusieplannen heeft DSM ook bekendgemaakt dat de divisie Engineering Materials verkocht wordt. Het onderdeel dat onder andere hoogwaardige polymeren voor de auto-, elektriciteits- en elektronicamarkt produceert, wordt overgedaan aan investeerder Advent International en het Duitse chemiebedrijf Lanxess. Aan het onderdeel hangt een prijskaartje van bijna 3,9 miljard euro. DSM houdt naar verwachting zo'n 3,5 miljard euro over aan de verkoop.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen