Financieel1 jun '22 15:26

NIBC wil focussen op hypotheken

Auteur: BNR Webredactie

NIBC verandert van Haagse Zakenbank in een financieringsbank. Met de exit van de beurs hoopt NIBC nu te focussen op hypotheken. 'We zijn een financieringsbedrijf, we financieren voornamelijk onroerend goed, scheepvaart, maar ook alles in equipment', zegt NIBC-topman Paulus de Wilt.

De NIBC bank in Den Haag
De NIBC bank in Den Haag (ANP / Harold Versteeg)

Volgens De Wilt is NIBC nog steeds een zakenbank, al noemt hij het een financieringsbedrijf. 'We financieren voornamelijk onroerend goed en scheepvaart, maar ook alles in equipment zoals kranen en vorkheftrucks onder ons label Beequip. We financieren ook bioparken met auto's via YesCar. Vanuit die zakelijke financiering ontwikkelen we veel kennis, die ook toepasselijk is op de woningmarkt. En die is heel groot in Nederland'.

Lees ook | Paulus de Wilt over wat rentestijgingen betekenen voorde hypotheekmarkt

Groei

Volgens De Wilt zijn NIBC's dochterbedrijven de groeimotoren van de toekomst. De focus ligt evenwel op vastgoed en corporate financiering. 'Hypotheken was acht jaar geleden 40 tot 45 procent van de balans, het is nu twee derde. Dat is ongeveer 25 miljard aan hypotheken. Aan de andere kant staat er een derde aan corporate financiering en die groeit nu ook hard'.

Corporate

NIBC is die corporate kant nu opnieuw aan het indelen. 'We willen een gespecialiseerde financier zijn van alles wat met onderpand te maken heeft. We doen minder aan financiering op andere vlakken. Als je aan het groeien bent, is het moeilijk om met zes dingen tegelijk bezig te zijn. Dus waar zijn we nou eigenlijk goed in, wat is ons DNA? We zijn ooit opgericht na de Tweede Wereldoorlog om Nederland te herbouwen, dat ging toen om snelwegen, ziekenhuizen en fabrieken. Dat is onze kracht. Daar focussen we nu op. Alles wat daar niet in zit, daarvan nemen we afscheid'.

Lees ook | VEB schikt met NIBC in zaak rond Blackstone


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen